www.nrc.nl

Vaarwel Alan Greenspan. In de wekelijkse rubriek `Economie voor jou' schrijft Rolf Schöndorff over Alan Greenspan (foto), de scheidend president van de de Amerikaanse centrale bank, het Federal Reserve System (FED).

,,Greenspan is tot 31 januari de president van de Fed. Hij geeft leiding aan het monetaire beleid, wat wil zeggen dat hij beslist over het verhogen of verlagen van de korte rente (fed funds rate). Ofwel over het afremmen of stimuleren van de grootste economie in de wereld.

Monetair beleid voeren is buitengewoon lastig. Het is niet zo maar een kwestie van de rente wat verhogen of wat verlagen. Het gaat ook om het moment waarop en de mate waarin. Een beetje te lage rente draagt bij tot overbesteding, een beetje te hoge rente kan de economie teveel afremmen.''

Schaakcomputer. In zijn wekelijkse schaakubriek schrijft Hans Ree over het nut van het naspelen van een partij met behulp van een schaakcomputer. ,,Als je een partij op het scherm naspeelt en een schaakprogramma mee laat kijken, geeft die steeds de zet aan die hij het beste vindt en de consequenties daarvan, maar ook een tweede keus, de op één na beste zet. Je kijkt natuurlijk vooral naar de eerste keus, maar het is nuttig om ook die andere zet in de gaten te houden.

Anand (foto) vond op die manier eens een belangrijk openingsnieuwtje. Hij bestudeerde een scherpe variant van het Siciliaans en de computer gaf aan dat hij een zwarte toren moest pakken met Dxh8. Anand onderzocht dat en kwam tot de conclusie dat het niet goed was. Toen keek hij naar de zet die de computer als alternatief had aangegeven: Dg7.''