Vijandig bod Barrick op Placer Dome

De Canadese goudproducent Barrick Gold heeft gisteren een vijandig bod van 9,2 miljard dollar (7,9 miljard euro) uitgebracht op zijn concurrent Placer Dome, eveneens een Canadese goudproducent.

Het bod zal waarschijnlijk een consolidatiestrijd ontketenen in de internationale goudsector. Als de overname doorgaat worden de twee Canadese bedrijven samen de grootste goudproducent ter wereld, groter dan de huidige nummer één, Newmont Mining uit het Amerikaanse Colorado. Gezamenlijk hebben ze 63,3 miljoen troy ounce reserves en produceren ze ruim 8,3 miljoen troy ounce goud.

Barrick, 's werelds derde goudproducent naar omvang en gevestigd in Toronto, wil 20,50 dollar per aandeel Placer Dome betalen, een premie van 24 procent ten opzichte van de slotkoers op vrijdag. Placer Dome, 's werelds vijfde producent en gevestigd in Vancouver, liet maandag weten het bod te bestuderen. Het aandeel liep gisteren in New York 21 procent in waarde op, tot 19,95. In Toronto steeg het met 20 procent.

Een samenvoeging van de twee bedrijven zou de grootste consolidatie zijn in de goudsector ooit. Het bod is uitgebracht tegen de achtergrond van de hoogste goudprijs in zeventien jaar en weinig vooruitzichten op nieuwe grote projecten of vondsten. Waarnemers menen dat overnames in de sector een trefzekerder groeistrategie vormen dan exploratie.

Barrick verwacht dat de overname zal leiden tot 240 miljoen dollar aan kostenbesparingen per jaar. Beide bedrijven bezitten mijnen, projecten onder ontwikkeling en exploratiegebieden bij elkaar in de buurt in Chili, Australië, Tanzania en de Amerikaanse staat Nevada. Placer Dome heeft een sterkere positie in potentiële projecten na 2009.

,,De bezittingen van Placer Dome passen op een hele natuurlijke manier bij de onze,'' zei Greg Wilkins, president-directeur van Barrick, gisteren in Toronto. Hij zei dat de twee bedrijven ,,door de jaren heen een aantal gesprekken hebben gevoerd'' over samenwerking die echter ,,nooit op iets uitliepen.'' Gisterochtend bracht Barrick Placer Dome telefonisch op de hoogte van het bod. Een derde Canadese goudproducent, Goldcorp, zou een aantal andere bezittingen van Placer Dome ter waarde van 1,35 miljard dollar overnemen.

Newmont, een langdurige rivaal van Barrick om de toppositie in de internationale goudsector, is een mogelijke bieder op Placer Dome. Ook AngloGold Ashanti en Gold Fields, beiden uit Zuid-Afrika, zijn mogelijke gegadigden.