Verzekeraar Van Gogh keert niet uit

De verzekeringsmaatschappij waar Theo van Gogh een bedrijfsverzekering voor zogenoemde sleutelfiguren had afgesloten, weigert de verzekerde som na de dood van de cineast uit te keren. De verzekeraar meent dat Van Gogh slachtoffer is geworden van een terroristische aanslag. Dat liet de verzekeraar via de Britse verzekeringsbeurs Lloyds in april dit jaar per brief weten aan Gijs van de Westelaken, Van Goghs compagnon. Daardoor loopt hun productiebedrijf Column circa 1 miljoen euro mis.

Sinds de aanslagen op de WTC-torens in 2001 wordt schade als gevolg van het terrorisme niet gedekt. Mohammed B., die Van Gogh op 2 november 2004 vermoordde, werd veroordeeld tot levenslang. De rechter oordeelde dat B. de moord had gepleegd met terroristisch oogmerk.

Theo van Gogh en Gijs van de Westelaken hadden via de Britse verzekeringsbeurs Lloyds een zogenoemde Keyman-verzekering afgesloten. Deze vorm van verzekering biedt financiële bescherming voor (kleine) bedrijven tegen het verlies van sleutelfiguren. Ook grote multinationals verzekeren op deze manier hun topfunctionarissen.

De omvang van het bedrijf en de schade die het bedrijf naar verwachting zal oplopen na het wegvallen van de sleutelfiguur bepalen de hoogte van de verzekerde som, zegt A. Fontein, vertegenwoordiger van Lloyds in de Benelux. Van de Westelaken vreest dat het juridische gesteggel jaren kan duren.