`Verheerlijken van terrorisme niet verbieden'

Fractievoorzitter Van Aartsen (VVD) is tegen het voorstel van minister Donner (Justitie, CDA) om het publiekelijk verheerlijken, vergoelijken, ontkennen of bagatelliseren van terrorisme strafbaar te stellen.

Dat zei Van Aartsen gisteravond op een politieke bijeenkomst in Katwijk. Hij neemt daarmee afstand van een onderdeel van het terrorismebeleid van het kabinet. ,,Mijn advies aan Donner is: begin er niet aan'', aldus Van Aartsen gisteren. Het zogeheten apologieverbod toont volgens hem ,,het gebrek aan zelfbewustzijn van de Nederlandse politieke elite tegenover de radicale islam''. De VVD zal ,,dit wetsvoorstel dan ook niet steunen'', zei de VVD-aanvoerder.

Volgens Van Aartsen weegt de vrijheid van meningsuiting zwaar. Ook zijn er volgens hem juridische bezwaren om ,,grenzen te trekken tussen oorbare en niet-oorbare uitlatingen''. De wetswijziging is in maart door de ministers Donner en Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) aangekondigd.

Net als de VVD is ook de derde coalitiepartij, D66, tegen het voorstel van Donner. Omdat ook de linkse oppositie tegen het plan is, is er geen meerderheid voor in de Tweede Kamer. Fractievoorzitter Verhagen van coalitiepartij CDA is verbaasd over de afwijzing van de VVD. ,,Het kabinet is hiermee gekomen na de uitdrukkelijke roep van Van Aartsen om met maatregelen te komen die het aanzetten tot terrorisme aan te pakken'', aldus Verhagen. Een woordvoerder van Donner wil niet reageren op de voorstellen van Van Aartsen zolang het wetsvoorstel nog niet naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Van Aartsen had gisteren ook kritiek op minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66). Pechtold zei vorige maand in het blad van de SGP-jongeren dat premier Balkenendes terrorismebeleid bijdraagt aan doemdenken en dat ,,we minder over de risico's moeten kakelen''. ,,Dat was erg onhandig van Pechtold'', aldus Van Aartsen. ,,Ook Pechtold moet toch weten dat het probleem van terreur ernstig is.''