Tv-uitzending cabaretprijzen `een drama'

Het Vlaamse duo Kommil Foo en cabaretier Eric van Sauers wonnen gisteravond de VSCD Cabaretprijzen. Op de live tv-uitzending klonk na afloop felle kritiek.

De Poelifinario, de naar een Toon Hermans-creatie genoemde cabaretprijs van de vereniging van schouwburgdirecteuren (VSCD), is gisteravond uitgereikt aan de Vlaamse broers Mich en Raf Walschaerts, die samen het duo Kommil Foo vormen. Hun programma Spaak werd dit voorjaar alom geprezen en is vanaf februari weer in Nederland te zien. De andere genomineerden waren solist André Manuel en het duo Van Muiswinkel & Van Vleuten, dat met het programma Antiquariaat Oblomov veler favoriet was.

De `Neerlands Hoop' werd toegekend aan Eric van Sauers, die daarmee zijn mede-genomineerde collega Kees Torn versloeg. Eerder was deze prijs bestemd voor een nieuw talent, ditmaal ging het om ,,een opvallend programma en/of ontwikkeling''. Van Sauers vertelde tot dusver vooral persoonlijke verhalen, aldus de jury, maar toont nu meer maatschappelijk engagement – met de moord op zijn vriend Theo van Gogh als aanleiding. Ook bij andere cabaretiers is dit seizoen meer engagement te zien, aldus juryvoorzitter Benjamin Kooistra: ,,Er worden weer uitspraken gedaan, heel voorzichtig nog, en soms een beetje naïef, maar het is niet meer alleen voor de lach gemaakt.''

De uitreiking, in het VARA-vooravondprogramma De wereld draait door, werd na afloop in studio De Plantage in Amsterdam alom bekritiseerd. Niet alleen omdat presentator Francisco van Jole nauwelijks iets van de genomineerden bleek te weten, maar ook door de haast die moest worden gemaakt. Terwijl de aftiteling al liep, kon nog net worden bekendgemaakt dat Kommil Foo de grote prijs had gewonnen. Luttele seconden later was de uitzending afgelopen. ,,Dit was 'n drama, een grof schandaal,'' zei cabaretier Peter Heerschop, die door de VARA als deskundige naast Van Jole was geplaatst. ,,Mensen die jarenlang keihard aan iets moois hebben gewerkt, worden hier behandeld als kijkcijfervoer. Zo'n uitreiking moet niet op tv, dat zie je bij de AKO-prijs ook.''

,,Dit leent zich niet voor herhaling,'' beaamde Yolande Melsert, directeur van het organiserende Bureau Promotie Podiumkunsten. ,,Deze prijs is op zoek naar een uitreiking'', concludeerde VSCD-directeur Hans Onno van den Berg. De vorige twee uitreikingen vonden zonder rechtstreekse tv-uitzending plaats in het oude Luxorin Rotterdam. Hoe het volgend jaar zal gaan, is nog niet bekend.

Al tijdens de uitzending liet Kees Torn zijn ongenoegen over de ultrakorte gesprekjes doorklinken, toen hem werd gevraagd waarom hij doorgaans niet aan tv-programma's meewerkt: ,,Het is heel erg moeilijk goeie televisie te maken – dat zie je hier ook weer.'' Later op de avond gaf ook VARA's amusementschef Kathleen Warners toe dat het evenement niet naar wens was verlopen: ,,Een prijsuitreiking binnen een bestaand programma is altijd ingewikkeld. Ik ben hier niet heel erg blij mee, nee.''

    • Henk van Gelder