Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een eigen onderzoek onder gynaecologen en abortusartsen over de houdbaarheid van de bedenktijd van vijf dagen voor het uitvoeren van een abortus. Verder aandacht voor het boek van de NRC Handelsblad-redacteuren Jutta Chorus en Ahmet Olgun In godsnaam. Ned.3, 22.20-23.00u.

Herdenking moord Theo van Gogh. Rechtstreeks veslag van de herdenking van de moord op cineast Theo van Gogh met een toespraak om 8.30 van premier Balkenende op de plek waar hij werd doodgeschoten en 's middags in het Amsterdamse Hotel Arena toespraken van burgemeester Cohen, de vader van Theo van Gogh en schrijfster Yasmine Allas. Morgen, Ned.2, omstreeks 8.30 en 16.10-17.30u.

Staatsbezoek Poetin. Verslag van het bezoek van de Russische president Poetin aan de Eerste en Tweede Kamer. Later spreekt hij met premier Balkenende. In de Rolzaal worden aansluitend (handels)verdragen getekend en geeft hij samen met minister-president Balkenende een persconferentie. Morgen, Ned.2, 11.30-12.15u.

DOCUMENTAIRE

Die Luftbrücke. Documentaire over de in 1948 ingestelde `luchtbrug' tussen de stad Berlijn en het Westen. Stalin wilde het Westen door de blokkade van Berlijn de geallieerden uit Berlijn verdrijven. Maar de president van de VS Harry S. Truman nam een duidelijk standpunt in en zei ,,Wij blijven en daarmee basta.'' ZDF, 20.15-21.45u.

Andere tijden. Over de expeditie van het vliegdekschip Karel Doorman in 1960 naar het Verre Oosten. Onder luid gejuich vertrok 30 mei 1960 de Karel Doorman uit Rotterdam voor wat de langste reis van een Nederlands marineschip ooit zou worden. Doel was het aanzien van Nederland in de kwestie over Nieuw-Guinea bij landen als Australië en Japan te verhogen. In Nieuw-Guinea werden straaljagers aan land gezet en uitgebreid geoefend in de hoop het Indonesië van Soekarno af te schrikken. De de reis werd een fiasco want Australië en Japan wilden niets te maken hebben een postkoloniaal conflict. Ned.3, 20.55-21.30u.

Terreur achter tralies. Britse documentaire over de onmenselijke gang van zaken in Amerikaanse gevangenissen. Door middel van gesprekken met bewakers en gevangenen krijgen we een beeld van het Amerikaanse gevangeniswezen. De wereld was geschokt door de beelden uit de Abu Ghraib gevangenis in Irak. Dezelfde dosis geweld en vernedering zijn de orde van de dag in de Amerikaanse gevangenissen. Talpa, 21.30-22.30u.

Inside 9/11: Osama Rising. In deze eerste aflevering van een vierluik een uitgebreid verslag van de meest rampzalige terroristische aanval op Amerikaans grondgebied, de WTC-torens in New York en aandacht voor de opkomst van Al-Qaeda. De Sovjet-invasie van Afghanistan in 1979 maakte van radicale moslims heilige soldaten die bereid waren te sterven voor hun geloof. We zien onder meer hoe Osama bin Laden zich ontwikkelde van fondsenwerver tot terroristisch meesterbrein. National Geographic, 22.00-23.00u.

Mein Traumberuf: Bestatter. Reportage over jonge mensen die bij begrafenisondernemingen werken. ZDF, 22.45-23.15u.

Maarten Luther. Slot van een tweeluik over het leven en werk van Maarten Luther. Dit deel behandelt de strijd die losbarstte toen Luther zich openlijk tegen de leerstellingen van de kerk keerde. Ned.1, 23.50-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Onder meer een gesprek met journalist Leonard Ornstein die recent een anderhalf uur durend interview met Poetin had. Verder vertelt cultuurhistoricus Rob van Scheers over zijn boek De Grote Parade en documentairemaakster Maud Keus over de documentaire die zij maakte over Mary Zeldenrust, in de jaren 60 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming. Ned.3, 19.00-19.50u.

Het elfde uur. Onder anderen kijkt het Tweede-Kamerlid Geert Wilders terug op het jaar na de moord op Theo van Gogh en gaat in op de vraag of zijn radicale boodschap nog wel bij de Nederlanders aanslaat. Verder een gesprek met Daniëlle Vogels over haar boek dat zij heeft geschreven over de pijn en de dilemma's die scheiding bij kinderen teweegbrengt. En priesterstudent Victor Maagd en pater Thomas vertellen over hun keuze voor het celibaat in een tijd waarin de meeste Nederlanders het celibaat achterhaald vinden. Ned.1, 21.50-22.40u.

MUZIEK

Drama connections: The singing detective. Serie over de achtergronden van klassieke tv-series met vanavond The singing detective van Dennis Potter. Potter maakte een controversiële mengeling van verleden, heden, feit, fictie, fantasie en muziek. BBC1, 23.35-0.05u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstijd tussen PSV en AC Milan in de Champions League. Johan Cruijff analyseert de partij. Na deze wedstrijd samenvattingen van de overige wedstrijden waaronder Inter tegen FC Porto. Ned.2, 20.00-23.45u.

KUNST

Dokwerk: W.F. Hermans - Een overgevoelige natuur. Eerste deel van een tweeluik van regisseur Jan Bosdriesz en publicist Max Pam over wat Hermans dreef in zijn romans en wetenschappelijk werk. Zie ook pagina 19. Ned.3, 23.00-0.05u.

RELIGIE

Divali. Over het lichtfeest van de Hindoes, Divali, een feest van bezinning en vooral van overwinning. Overwinning van licht op duisternis, van goed op kwaad en wijsheid op onwetendheid. Ned.1, 18.00-18.30u.