Televisie Film van de dag

Tales from the Crypt (Freddie Francis, 1972, Groot Brittannië). De psycholoog Fredric Wertham schreef in 1954 het boek Seduction of the Innocent, waarin zeven jaar onderzoek naar de invloed van strips op de jeugd werd samengebald. Die invloed was funest, dat spreekt. Zo was jeugdcriminaliteit rechtstreeks terug te voeren op het lezen van `comics'. De discussie is in vijftig jaar weinig veranderd. Wel veranderd is de hoeveelheid films die op strips worden gebaseerd, die lijkt de laatste jaren ontzettend toegenomen.

In 1972 werd nog niet elke strip of `graphic novel' meteen verfilmd, wat de adaptatie van E.C. Comics' Tales from the Crypt indertijd een voorsprong gaf. De strip werd verengelst en we kunnen ons vergapen aan oer-Britse theateracteurs als Ralph Richardson en Ian Hendry. Ook met Joan Collins en Peter Cushing. Regisseur was de cameraman Freddie Francis, die in ieder geval probeerde het uiterlijk van de strips visueel te vertalen naar film.

BBC1, 1.20-2.55u.