Stalen onthaardertjes

Weinig artikelen zullen op zo weinig status kunnen bogen als de neusonthaarder. Producent Dovo prijst zijn `klipette' aan als een ,,roestvrijstalen precisie-instrument'' dat vraagt om ,,zorgvuldige behandeling'', maar het blijft een ding dat je in je neus stopt.

De klipette bestaat uit twee ineengeschoven metalen buizen. Aan de monding eindigen de twee buizen in een krans van vlijmscherpe tandjes. Doet men dit mondje in neus of oor en draait men aan de binnenste buis, dan fungeren de tandjes als evenzovele guillotines voor de haren die ertussen verzeild raken.

Er is nu een nieuwe versie (winkelprijs circa 20 euro). Het goede nieuws is dat de nieuwe beter tegen een stootje kan dan de oude. Die zat na een keer vallen muurvast. Ook is de nieuwe groter en dus beter te hanteren dan de oude. Helaas ontbreekt het borsteltje om de afgesneden haartjes te verwijderen. Dat woonde bij de oude klipette in de plastic behuizing in. Het slechtste nieuws is dat de oude beter knipt dan de nieuwe. Maar de nieuwe knipt nog altijd beter dan de plastic op batterijen werkende neusonthaarders.