Polen: geheime dienst aanpakken

De nieuwe premier van Polen, Kazimierz Marcinkiewicz, heeft na zijn beëdiging gisteren een vergaande reorganisatie van de Poolse inlichtingendiensten aangekondigd.

Volgens Marcinkiewicz en zijn partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) hebben de diensten zich geleend voor politieke en economische spelletjes van de vorige sociaal-democratische regering. Zo zou oud-premier Leszek Miller de binnenlandse veiligheidsdienst ABW in 2002 hebben gebruikt om zich te ontdoen van de hem onwelgevallige directeur van het staatsoliebedrijf PKN Orlen.

PiS heeft de Poolse kiezer beloofd af te rekenen met de linkse, ex-communistische invloed in het staatsapparaat. Volgens de vertrekkende minister van Defensie, Jerzy Szmajdzinski, brengt Marcinkiewicz de veiligheid in Polen en van Poolse soldaten in Irak in gevaar met zo'n grote reorganisatie van inlichtingendiensten. ,,Dit is niet goed voor de geloofwaardigheid van Polen binnen de NAVO'', zei Szmajdzinski.

Marcinkiewicz en zeventien ministers werden gisteren beëdigd door president Aleksander Kwasniewski. ,,Na weken van campagnevoeren en debat hebben we een regering van experts, professionals en politici, die de staat willen hervormen en repareren'', zei Marcinkiewicz. De premier leidt een minderheidskabinet. Hij is er in de afgelopen vijf weken niet in geslaagd een coalitie te vormen met de tweede partij in het parlement, het liberale Burgerplatform.

Op 10 november zal Marcinkiewicz om het vertrouwen van het parlement vragen. Om de liberalen voor zich te winnen heeft hij verschillende ministers benoemd die dichtbij Burgerplatform staan. Zo is Zbigniew Religa benoemd tot minister van Gezondheidszorg. Religa zat in het verkiezingscomité van Donald Tusk, de leider van Burgerplatform, die vorige week zondag de presidentsverkiezingen verloor. Op Buitenlandse Zaken komt de niet-partijgebonden Stefan Meller, nu Pools ambassadeur in Moskou. Tusk zei gisteren dat hij de nieuwe regering alleen steunt als zij de hulp van populistische partijen in het parlement categorisch afwijst.