Pluto: twee manen erbij

Amerikaanse astronomen hebben bij Pluto, de kleinste en verste planeet van ons zonnestelsel, twee nieuwe satellieten ontdekt. De uiterst lichtzwakke stipjes werden gevonden met de Hubble Space Telescope, die in mei en juni op Pluto werd gericht. De maantjes worden voorlopig S/2005 P1 en S/2005 P2 genoemd, waarbij de `S' op satelliet slaat en de `P' op Pluto. Ze hebben een geschatte diameter van 30 en 70 kilometer en draaien in 25 en 38 dagen op afstanden van 50.000 en 65.000 kilometer rond Pluto.

De eerste maan van Pluto, Charon, werd in 1978 ontdekt. Hij is 1.200 kilometer groot en draait in 6 dagen op 20.000 kilometer afstand rond Pluto. Pluto zelf is 2.300 kilometer groot en eigenlijk geen echte planeet. Hij is een van de grootste leden van een reusachtige schare van ijswerelden in een uitgestrekte gordel voorbij de baan van Neptunus. Sommige astronomen denken dat Pluto en Charon het product van een botsing zijn en in dit opzicht vergelijkbaar met het stelsel aarde-maan. De nieuwe satellietjes zouden dan kleinere fragmenten van deze klap zijn.