Overal comfortabel je kind ophangen

Een kind moet veel leren. Zitten, kruipen, lopen. Bij iedere vaardigheid opent zich een wereld van attributen die de vaardigheid helpen ondersteunen. Het zitje.

Als je baby na acht maanden zo'n beetje kan zitten, gaat er een wereld voor je open. Want als hij kan zitten, mag hij in een fietszitje. En als je met je kind kan fietsen, kun je net als voor de geboorte, weer bijna overal komen. Maar wat doe je vervolgens als je ergens bent met je kind, dat wel kan zitten, maar niet kan staan? In het café, of op een vol terras laat je hem niet op de grond kruipen. Voor dat soort gelegenheden is er de Sack 'n Seat (Kiddiwinks). Uit een klein zakje, van vijftien bij vijftien centimeter, haal je een bijna volwaardige kinderstoel. Je hebt er alleen een volwassen (keuken-)stoel bij nodig. Zo een met een rechte rugleuning en zonder armleuningen.

Het werkt zo: keer het tasje binnenstebuiten. Bevestig de hoes over de rugleuning van de stoel. Klik de onderste riem met gesp onder de stoel vast. Zet het kind vast met de tweede gesp, die op hoogte te stellen is.

Is het stoffen stoeltje handig? Ja. Het hoort standaard in de luiertas. Want het weegt toch bijna niets. Voor onverwacht terrasweer. Bij kinderloze vrienden. En voor de cafés waar ze wél lekkere koffie verkeerd hebben, maar geen kinderstoel. Dat ze in zo'n café blijkbaar geen prijs stellen op kinderen, negeer je.

De Sack 'n Seat weegt bijna niks: 200 gram. Hij is te koop voor rond de 20 euro in het rood, blauw en oranje. Je kind mag erin als hij zelfstandig kan zitten – meestal is dat rond de acht maanden – en moet eruit als hij meer dan 16 kilo weegt. Het stoeltje is wasbaar, op 30 graden.

In huis waren al twee kinderstoelen. De Antilop van Ikea (15 euro). Heel makkelijk in elkaar te zetten. Met een groot eetblad, dat makkelijk schoon te maken is. De stoelpoten lopen naar buiten toe uit, voor de stabiliteit. Maar we struikelden er steeds over. Daarom kregen we ons tweede kinderstoeltje. Een Nijntje-hangstoeltje. Zonder poten. Het stoeltje wordt aan de tafel geschoven, en dan klemgedraaid met bouten. Eerst zetten we er voor de zekerheid een echte stoel onder, maar dat is niet nodig. Als de baby in het stoeltje zit, klemt dat door het gewicht nog vaster.

Ook het Nijntje-hangstoeltje kan meegenomen worden, maar het heeft stangen en is daardoor veel zwaarder dan de Sack 'n Seat. En het is ook niet echt klein op te vouwen. Maar zo'n `echt' stoeltje lijkt voor de baby wel comfortabeler. Want in de Sack 'n Seat begint hij na tien minuten te draaien, en te worstelen. Een arm onder de riem door, de beentjes draaien onderlangs zodat de baby voorover in de stof komt te hangen. Het is niet onveilig, maar wel oncomfortabel. De Sack 'n Seat geeft minder steun dan een echte kinderstoel. Hij is dus vooral handig voor het korte terraswerk, om even wat eten naar binnen te lepelen.

Maar dan moet er wel een gewone stoel staan op dat terras – zonder armleuningen. Die is niet makkelijk te vinden. Rieten fauteuils zijn er wel, en plastic kuipstoeltjes, en loungebanken – een poef. De rugleuning van de rechte stoel mag ook nog eens niet te hoog zijn, want dan hangt het stoeltje halverwege de leuning. Er moet dan een kussen onder de billen op de stoel. Maar de cafés met degelijke klassieke stoelen hebben meestal geen grote kussens. Daarvoor moet je juist weer in een loungebar zijn, of bij een strandtent. Maar wie zet zijn kind in een stoeltje als er zand is om in te kruipen en op te eten?