Nummerdor kijkt naar strand

Na een lange carrière in de zaal is volleyballer Reinder Nummerdor op zoek naar een nieuwe uitdaging. Samen met Richard Schuil heeft de aanvoerder van het Nederlands team zijn zinnen gezet op deelname aan de Olympische Spelen in Peking (2008) als beachvolleybalduo op het strand.

,,We hebben nog een hele lange weg naar China te gaan'', reageerde Nummerdor vanuit Italië waar hij in de zaalcompetitie actief is. ,,Maar daar ik zie ik nu juist de uitdaging in. Het zou prachtig zijn om straks ook in een andere discipline van het volleybal aan de Spelen te kunnen meedoen. Ik wil er straks geen spijt van krijgen dat ik het nooit heb geprobeerd.''

Nummerdor was afgelopen zomer al nauwelijks actief meer voor Oranje. De 349-voudig international deed op verzoek van bondscoach Harry Brokking wel mee aan het tweede kwalificatietoernooi voor het WK, maar ook met zijn hulp kon Nederland zich niet voor de wereldtitelstrijd kwalificeren. Dit was een belangrijke reden voor Nummerdor om voor het strand te kiezen, als is de deur naar Oranje nog niet helemaal dicht.

,,Je weet nooit. Na drie jaar op het strand kan ik altijd weer terug naar de zaal. Maar nu zie ik voor mezelf te weinig perspectief met het Nederlands team in de zaal. Ik denk niet dat ik komende jaren met Oranje om de prijzen kan gaan, en daar doe je het toch voor. Ik denk dat dit team er pas in 2012 klaar voor is.''

Nummerdor en Schuil maakten deze zomer hun debuut als koppel op het strand. Ze begonnen vooral voor de lol, maar omdat de twee zich meteen met de nationale top konden meten, zag het duo kansen voor zichzelf richting `Peking'. ,,Ik heb het ook wel een beetje gezien in Italië en ik zie het ook niet zitten om straks in de Nederlandse eredivisie te gaan spelen. Dit was voor ons hét moment om helemaal voor het beachen te gaan.''

Nummerdor en Schuil gaan nu op zoek naar sponsors om hun programma voor volgend jaar rond te krijgen. Om zich te plaatsen voor de Spelen zullen ze ook aan de World Tour (internationale wedstrijdcyclus) moeten meedoen om zo hoog mogelijk op de mondiale ranglijst te komen. De rondgang langs de toernooien over de hele wereld kost veel geld. ,,We zijn daarom nu al plannen aan het maken om sponsors aan te schrijven. Ik hoop dat we een beetje kunnen profiteren van onze naam.''

Nummerdor beseft ook dat het niet eenvoudig zal zijn om helemaal `op nul' te moeten beginnen. De twee zullen eerst kwalificaties moeten spelen om op de World Tour aan het hoofdtoernooi te kunnen meedoen. ,,Het zal een lange en zware weg worden. Bij het Nederlands team werd alles voor je geregeld. Nu zullen we alles zelf moeten doen en we zijn bovendien op elkaar aangewezen. We zullen ook absoluut weleens botsen met elkaar, maar met Schuil zie ik het avontuur wel zitten.''