Kroes twijfelt over tarief van de kabel

Het besluit van toezichthouder Opta de kabeltarieven aan te pakken, is onzeker nu de Europese Commissie onderzoekt of de Opta hiertoe is gerechtigd.

Dat vertelde Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) gisteren op een symposium van Opta. De Europese Commissie heeft besloten dat uitgebreider onderzoek nodig is om vast te stellen of de toezichthouder de markt voor kabeltelevisie mag reguleren. ,,Ik moet ervan overtuigd worden dat die markt gereguleerd moet worden'', zei Kroes. ,,Nu ben ik daar nog geenszins van overtuigd.''

Een medewerker van Kroes vertelde dat van de 250 besluiten van nationale Europese toezichthouders die de Commissie tot nu toe heeft moeten beoordelen, dit Opta-besluit het vijfde is dat aan een uitgebreider onderzoek wordt onderworpen. De Commissie heeft de vorige vier allemaal afgewezen.

De tarieven van kabeltelevisie stonden de afgelopen maanden volop in de belangsteling. De Opta stelde dit voorjaar vast dat de kabelbedrijven in hun eigen gebied monopolist zijn als het gaat om de doorgifte van televisiesignalen. De toezichthouder wil daarom onderzoeken of de kabelaars buitensporige tarieven rekenen, en zonodig een maximumtarief instellen dat zij voor een basistelevisiepakket mogen vragen. Maar eerst moet de Opta hiervoor toestemming krijgen van Brussel, want Nederland zou met dit besluit het enige land zijn waar de tarieven voor televisiedoorgifte worden gereguleerd.

Een negatief besluit van Brussel zal weerstand oproepen bij de Tweede Kamer. Deze uitte vorige maand kritiek op het besluit van de Opta, omdat de toezichthouder niet streng genoeg zou zijn voor de kabelbedrijven. Kamerleden vonden het onterecht dat de Opta de kabelbedrijven toe zou staan een deel van de kosten van digitalisering van hun netwerk door te berekenen aan klanten die geen digitale diensten gebruiken.

Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) zegt het te zullen betreuren als het Opta-onderzoek door Brussel niet door kan gaan. ,,Dan heeft Brussel een probleem met de VVD.'' Hij wijst erop dat Nederland met zijn dichte bekabeling anders is dan omringende landen. ,,Dat is dus typisch iets dat we in Nederland moeten regelen.'' Voorzitter Chris Fonteijn van de Opta wilde niet op de uitspraken van Kroes reageren voordat hij het besluit van de Commissie heeft kunnen lezen.