`Keizerin van eBay weer de machtigste zakenvrouw'

Meg Whitman, bestuursvoorzitter van het Amerikaanse internetveilinghuis eBay, is door het zakenblad Fortune voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot machtigste zakenvrouw ter wereld. Het klassement met de vijftig meest invloedrijke zakenvrouwen is gisteren gepubliceerd.

,,De keizerin van eBay heerst nog altijd over Silicon Valley'', kopte Fortune. Het blad merkte op dat het aandeel eBay in het afgelopen jaar weliswaar ongeveer 30 procent minder waard is geworden, maar Fortune vindt de omzet- en winstcijfers er nog sterk uitzien. De expansiedrang mag er ook wezen, aldus het zakenblad. ,,Whitman heeft boodschappen gedaan, met zeven overnames ter waarde van meer dan 1,3 miljard dollar.''

In de topvijf staan verder Anne Mulcahy (printer- en kopieermachinefabrikant Xerox), Brenda Barnes, topvrouw bij voedingsmiddelenbedrijf Sara Lee, tv-ster Oprah Winfrey (oprichter van productiemaatschappij Harpo) en Andrea Jung, baas van cosmeticaproducent Avon.

Opvallende verschijning op de lijst is de onlangs uit de gevangenis ontslagen lifestylegoeroe Martha Stewart. Zij prijkt in de Fortune 50 op nummer 21.