Inburgeringstoets Britten te zwaar

Groot-Brittannië kent sinds gisteren een inburgeringstoets voor migranten die het Britse staatsburgerschap willen verkrijgen. De nieuwkomers worden echter geconfronteerd met vragen over de Britse samenleving die veel geboren en getogen Britten niet kunnen beantwoorden. Als gevolg van allerlei wendingen in de geschiedenis is met name het Britse staatsbestel nu eenmaal niet altijd logisch en transparant.

Op de vraag wie het hoofd van de anglicaanse kerk is, werden kandidaten geacht te antwoorden: de aartsbisschop van Canterbury. Het dagblad The Times legde de vraag voor aan twee gezaghebbende instanties, Buckingham Palace en de residentie van de aartsbisschop van Canterbury. Beiden verklaarden dat het juiste antwoord diende te zijn: Christus.

Een andere lastige vraag is welk soort rechtbank gebruik maakt van een jurysysteem. Het antwoord, een Crown Court, was veel Britten, die gisteren door journalisten op straat werden aangeklampt, onbekend. Niet eenvoudig is ook de vraag waar het Geordie, het Scouse en het Cockney worden gesproken. Het antwoord was onomstreden: Newcastle, Liverpool en Londen.

Anders dan in Nederland kunnen kandidaten zich op het examen voorbereiden aan de hand van een instructieboek. Verder moeten ze aantonen het Engels te beheersen en ten minste vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk te hebben gewoond. Een aanvraag kost 268 pond (400 euro). Als die wordt gehonoreerd, moeten immigranten ten slotte in een korte ceremonie trouw beloven aan de koningin en Groot-Brittannië.

De Britten zouden zichzelf niet meer zijn als ze niet met humoristische alternatieve vragenlijsten zouden aankomen. Wat doet u als u in een restaurant slecht eten krijgt, vroeg de Daily Telegraph. A) Vraag uw geld terug. B) Sta erop de manager te spreken. C) Zeg dat alles goed was, bedank, geef een fooi en mopper naderhand. Wellicht ten overvloede: het goede antwoord is C.