Hoe pimp ik mijn tv op

Uitzending gemist? Video gedownload? Digifoto's vertonen? Dan eindig je al gauw achter de pc. Wil je met een paar mensen kijken dan is het snel te druk voor het scherm. De industrie antwoordt.

De elektronica-industrie biedt nu tal van mogelijkheden om `content' op de tv te bekijken. Of die content nu op internet staat of op een harde schijf ergens in huis. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende producten?

Voorop loopt Microsoft met Media Center, een jaar geleden geïntroduceerd en in deze rubriek beschreven. Media Center is software en een aantal pc-bouwers heeft deze software op hun apparaten voorgeïnstalleerd. Dat levert pc's op die relatief makkelijk op een tv zijn aan te sluiten. De pc is vervolgens met een afstandsbediening te gebruiken. Met die afstandsbediening kan de gebruiker bijvoorbeeld op zijn pc video's opnemen. Ook wijst een media center de gebruiker op een simpele manier de weg in zijn eigen verzameling beeld en geluid. Zo weet een media center zijn ware aard – het blijft immers een pc – vrij goed verborgen te houden.

Pc's volgens dit stramien hebben wel nadelen. Aangezien ze dvd's afspelen en aangesloten moeten zijn op de kabel-tv, kunnen ze niet anders dan in de huiskamer staan. Daar zullen sommige modellen met hun luidruchtige koelventilator ongetwijfeld voor geluidshinder zorgen.

Ook behoeven deze pc's de gebruikelijke zorg voor Windows-apparaten zoals virusscanner, firewall en periodieke updates. Al moet gezegd dat Microsoft die updates grotendeels heeft geautomatiseerd. Een grotere nadeel is het verbruik van elektriciteit, dat veel hoger is dan dat van andere audio- en videoapparaten, ook in de standby-stand. Daarnaast is het riskant van één apparaat afhankelijk te zijn voor alle amusement. Tenslotte mag de prijs een nadeel heten. Die bedraagt zo'n 1.000 euro, uiteraard exclusief beeldscherm. Kan het niet voor minder?

Een media center neemt dan wel video op en speelt dvd's af, maar de meeste huishoudens zullen wat dat betreft al voorzien zijn. Wat als de enige behoefte is om video, foto's en dergelijke van een pc naar het tv-scherm te krijgen? Dan is PcZapper een heel behoorlijk alternatief.

PcZapper is een pakket dat bestaat uit een afstandsbediening, een cd met software, een verzameling kabels en een duidelijke Nederlandstalige handleiding. Daarmee kun je een pc elders in huis op de tv aansluiten, waarna je met de afstandsbediening vanuit de huiskamer de pc kunt bedienen. Niet alleen wordt het zo mogelijk alle audio, foto's en video van de harddisk op de pc te lezen, ook kan de tv gebruikmaken van de internetaansluiting van de pc, en zo video van internet ontvangen.

Met PcZapper is het bijvoorbeeld mogelijk het populaire Uitzendinggemist.nl op de tv te zien. Het Nederlandse bedrijf PcZapper.tv heeft een groot aantal videosites, zowel gratis als betaald, in de menu's samengebracht zodat de kijker de weg makkelijk vindt. De pc die wordt gebruikt moet wel altijd aanstaan, omdat hij anders niet kan reageren op de afstandsbediening. Hooguit kun je hem 's nachts uitzetten, maar dat vereist wel weer discipline.

Daar staat, vergeleken met een media center, tegenover dat voor een veel goedkopere pc kan worden gekozen, misschien zelfs een die toch al in huis aanwezig is. Als het maar een pc is met één gigahertz processor en windows 2000 of XP. Verder moet de grafische kaart in de pc van het juiste type zijn: Nvidia of Ati.

Een bezwaar van PcZapper is de noodzaak om gaten te boren in muren en plafonds voor de kabel tussen pc en tv. Doordat de plugjes aan weerszijden al aan het snoer zitten, zijn gaten van minimaal 1 cm doorsnede nodig. Met laptops zal PcZapper doorgaans niet werken, omdat de grafische kaart daarvan niet van het juiste type zal zijn. PcZapper is voor €89 te koop via www.pczapper.tv.

Wie het onderdeel internettelevisie kan missen, heeft een rijke keus uit apparaten. Wie een breedbandige Internetverbinding heeft, kan één pc aansluiten op adsl, en via een kastje, de router, op meer dan één pc, en op andere apparaten als webcam of separate harde schijf aansluiten. Zet je op de router nog eens een hub of switch, dan is het scala aan uitbreidingsmogelijkheden van het huisnetwerk, met beeld- en geluidbestanden schier eindeloos.

D-link, FreeCom, KiSS, Philips, Pinnacle en Sitecom zijn merken die dergelijke media players op de markt brengen. Deze worden opgesteld in de huiskamer waar ze op de tv worden aangesloten. Ze hebben een aansluiting op het netwerk met of zonder draad, wel of geen ingebouwde dvd-speler en al dan niet een eigen harde schijf – de variaties op dit thema zijn eindeloos. Sommige compenseren het gebrek aan internettelevisie met duizenden internet-radiostations. Prijzen zijn in de orde van grootte van 200 euro. Over het algemeen is een draadloos netwerk wat minder makkelijk aan de praat te krijgen dan de variant mét kabel.

Ook voor deze mediaspelers moet de pc met de mediabestanden altijd aanstaan. Dat geldt trouwens niet voor mediaspelers met ingebouwde harddisk, bijvoorbeeld de Sitecom MP-010 en de Freecom Mediaplayer 3. Deze kunnen in één keer worden volgegooid met een buffervoorraad muziek, film en foto's, en kunnen dan zelfs worden meegenomen naar het vakantieadres. Wat op de harde schijf niet staat, maar wel op de pc, kan natuurlijk niet worden afgespeeld wanneer de pc aanstaat.

Ook wie alle entertainment aan één apparaat wil toevertrouwen en een pc in de huiskamer geen probleem vindt, kan flink bezuinigen ten opzichte van een compleet media center. Er zijn talrijke mogelijkheden voor de doe-het-zelver. Die moet dan zelf een afstandsbediening, een tv-tunerkaart (die de pc televisie laat ontvangen) en mediacenter-achtige software bij elkaar scharrelen. Uitbreidingspakketten met officiële mediacenter-software en een goedgekeurde afstandsbediening zijn in computerzaken te koop.

Alternatieve software is zelfs gratis te vinden op internet. Voor Windows zijn er twee mogelijkheden: Mediaportal en My HTPC. Liefhebbers van Linux kunnen kiezen voor MythTV of Freevo. Het is wel nodig van tevoren na te gaan welke tv-tunerkaart met de beoogde software kan samenwerken. Het zelf bouwen van een media center kost minder geld, maar meer tijd en moeite. Als het lukt is het kijkgenot natuurlijk des te groter.

Toegang tot de mediabestanden op je pc waar je ook bent: dat kan ook. Orb Networks (www.orb.com) verspreidt gratis software daarvoor. Na installatie kun je – net als bij de meeste mediaspelers voor het huisnetwerk – mappen aanwijzen waarin de video, audio en foto's zitten. Daarna kun je, met ieder apparaat dat internettoegang heeft, via de website van Orb inloggen op je eigen pc en de aangewezen media bekijken. Echt leuk wordt het wanneer je een tv-tunerkaart in de pc thuis hebt zitten. Dan kun je het signaal daarvan óók laten doorgeven. Zo beschik je in het buitenland over je eigen kabelzenders, desnoods op je mobiel.

Binnenkort op de Europese markt: de Slingbox (www.slingmedia.com). Deze stuurt het kabelsignaal gedigitaliseerd internet op, en doet hetzelfde met de inhoud van een harddisk-videorecorder en de dvd-speler. En Sony komt met LocationFree tv, een set met een basisstation en een wifi-viewingapparaat, waarmee je ook weer je videobronnen thuis kunt bedienen en bekijken. Uiteraard is het nodig dat je de betreffende apparaten laat aanstaan als je van huis gaat. Zou je vanuit den vreemde iets van je harddisk willen afhalen, dan moet de pc thuis wel bereikbaar zijn. Verder heb je breedband nodig, minstens 1 Mbps, thuis én op de plek waar je kijkt.

Dat zou nog wel eens voor problemen kunnen zorgen. Als een gebruiker van een van de genoemde systemen op zijn hotelkamer in de VS kijkt naar de kabel-tv van thuis, is er niets aan de hand. Maar het bekijken van die beelden in een internetcafé is een grensgeval.

Nederlandse kabeltelevisie vertonen in een Amerikaanse congreszaal is auteursrechtelijk vrijwel zeker niet in de haak, laat staan het huren van een zaal om mensen daar tegen betaling te laten kijken. Deze auteursrechtelijke haken en ogen zouden wel eens tot interessante rechtszaken kunnen leiden.