Het beeld

31 oktober: aan de vooravond van Allerheiligen vieren ze in Amerika Halloween en in Noordwest-Europa Hervormingsdag. Nederland ligt tegenwoordig halverwege Europa en Washington, dus beleefden we gisteren beide feesten.

De gruwelen waren bestemd voor de Amsterdamse Beethovenstraat en omgeving, waar rijken worden geliquideerd (of ontvoerd). Tussen de verklede kinderen was het gisteren de beurt van een advocaat van kwade zaken, die de volgende dag een interviewafspraak had met een misdaadverslaggever, John van den Heuvel. Diens collega Peter R. de Vries zag geen verband: ,,In de onderwereld zeggen ze dat als je naam op een kogel staat, die altijd aankomt.''

Dezelfde telg uit een gereformeerd gezin speelde gisteren ook voor Maarten Luther, door 55 stellingen te hangen op de deur van de Tweede Kamer. Althans: dat mocht niet van een bode, maar De Vries had gelukkig een standaard meegenomen voor de proclamatie van de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV). Het beeld zat in elk programma, en De Vries begon zijn 45-daagse mediaveldtocht gisteren in Nova (VARA/NPS) en aan tafel bij Barend & Van Dorp (Talpa).

Het doel is om op 16 december 41 procent (de opkomst bij de laatste parlementsverkiezingen plus een procent) van de Nederlandse kiezers achter de volgende stelling te krijgen: ,,Peter R. de Vries is een aanwinst voor de politiek en moet dus naar Den Haag.'' Dat gaat vast lukken. Gisteren peilde Barend & Van Dorp onder de kijkers met internet al 63 procent steun.

Het lijkt te verwachten dat De Vries ook de door hem minimaal gewenste twintig zetels gaat binnenslepen. Merkwaardig genoeg klinken veel van zijn programmapunten verre van populistisch. Hij stelt weinig dingen voor die iedereen wel wil. Nova peilde gisteren inderdaad 62 procent steun voor gratis openbaar vervoer, en zelfs 57 procent voor een sociale dienstplicht, maar andere plannetjes van De Vries krijgen minder bijval: een derde is het eens met de afschaffing van het bijzonder onderwijs, slechts zeventien procent met verhoging van de ontwikkelingshulp en maar elf procent wil tot zijn 67ste doorwerken.

Bij Barend & Van Dorp bleek De Vries impopulaire opvattingen goed te kunnen verdedigen. Hij lijkt het soort politicus dat vertrouwen zou kunnen winnen voor de hervorming van de verzorgingsstaat. Sommige punten van de PRDV zouden bij de VVD niet misstaan, andere horen bij links, de enige coalitiepartner die je bij voorbaat moet uitsluiten is het CDA. Net als bij het D66 van Van Mierlo, dat de PRDV het dichtst benadert, wil de lijsttrekker niets weten van de etiketten links en rechts, en zijn hij en enkele kompanen journalisten met ampele media-ervaring.

De achilleshiel is niet het programma of het charisma van De Vries, maar de noodzaak die minimaal twintig zetels te vullen met verstandige mensen. In NSE (Talpa) begon het gemopper op de apostelen Jan Nagel en Klaas Wilting al, en werd beweerd dat De Vries' `stafchef' Peter Schouten een tot de islam bekeerde exploitant van sekslijnen zou zijn. Ook De Vries' vriendschap met wijlen Heineken-ontvoerder Cor van Hout zal in `researchrubrieken' van de omroepen die hij wil opheffen niet onbesproken blijven.