Hearts in ban almacht `dictator' Romanov

De steenrijke Oost-Europeaan die miljoenen euro's investeert in Heart of Midlothian zorgt allesbehalve voor rust bij de Schotse voetbalclub uit Edinburgh. Nadat succescoach George Burley twee weken geleden zijn ontslag indiende, verdwenen gisteren ook de directeur en de voorzitter van het toneel. Dit weekend verloor de club die ook Hearts wordt genoemd met 2-0 van stadgenoot Hibernian, waardoor de club de koppositie kwijtraakte aan Celtic.

Aanleiding voor de onrust is de bemoeienis van twee Litouwers, vader Vladimir en zoon Roman Romanov. Romanov senior, een vermogende bankier, vergrootte begin dit jaar zijn belang in de club van 45,5 naar 55,5 procent. Trainer Burley stapte op, ondanks de sportieve hoogtepunten, omdat hij moeite had met de verregaande bemoeienis van de geldschieter. Nadat gisteren algemeen directeur Phil Anderton op straat werd gezet, verklaarde voorzitter George Foulkes zich solidair. Roman Romanov nam beide functies onmiddellijk over.

Zijn vader is niet rouwig om het vertrek van Anderton en Foulkes, laat hij weten op de website van de BBC. ,,Ze hebben meer dan een jaar de tijd gehad en zijn er niet in geslaagd de dingen te doen, die ik ze gevraagd heb. Ze konden beschikken over mijn geld en mijn inzet, maar ik heb niet de respons gekregen waarop ik wachtte.''

Foulkes sloeg terug op de BBC-radio en noemde Romanov ,,een dictator''.