Gewild belbedrijf O2 is voor KPN te duur

Zoveel als Telefónica voor het Britse mobielebelbedrijf O2 wil betalen, heeft KPN voor zijn droompartner niet over.

Het is de vraag of de gedroomde partners elkaar ooit nog zullen vinden. E-plus, de Duitse tak van KPN, samen met de Duitse tak van O2: het had zo mooi kunnen zijn. Samen hebben ze ongeveer een kwart van de Duitse mobieletelefoonmarkt, wat genoeg was geweest om tegenwicht te bieden aan telecomreuzen Vodafone en Deutsche Telekom, die de rest van de markt verdelen. Maar sinds gisteren ziet het ernaar uit dat de twee kleintjes in Duitsland voorlopig klein zullen blijven.

Gisteren kondigde het Spaanse telecombedrijf Telefónica aan O2 te willen wegkapen. KPN had al meerdere malen zijn oog laten vallen op het Britse bedrijf, en in het bijzonder op O2 Duitsland. Anderhalf jaar geleden deed KPN een bod, maar dat wees O2 af. En in augustus werd bekend dat een een-tweetje met Deutsche Telekom, waarbij KPN O2 Duitsland zou krijgen en Deutsche Telekom de rest, was mislukt. Naar verluidt wilde KPN Deutsche Telekom niet genoeg voor het bedrijf betalen. De prijs – Telefónica biedt 26 miljard euro – lijkt nu ook een tegenbod van KPN in de weg te staan. Op de vraag of KPN geen kans heeft gemist nu Telefónica O2 koopt, antwoordde KPN's bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer gisteren: ,,Nee, heb je gezien hoeveel ze betalen? Wij boden anderhalf jaar geleden de helft.''

Maar de strijd is nog niet gestreden. In theorie zouden Deutsche Telekom en KPN nu halsoverkop hun besprekingen kunnen hervatten en samen een tegenbod kunnen lanceren. ,,Geen realistisch scenario, want dan zou Deutsche Telekom een gigantisch bedrag op tafel moeten leggen'', denkt analist Jaap Barendregt van FBS Bankiers. Deutsche Telekom is in Duitsland zo groot dat het de Duitse activiteiten onder druk van de mededingingstoezichthouder zou moeten verkopen. Barendregt: ,,Dat maakt dat de Duitse activiteiten voor Deutsche Telekom minder waard worden. Deutsche Telekom moet wel over het bod van Telefónica heen gaan, dus dan worden de Britse activiteiten relatief duurder. Dat is niet aantrekkelijk.''

Dat Telefónica het Duitse deel van O2 aan KPN zou verkopen, vindt Barendregt ook niet logisch. ,,Telefónica wil juist spreiden.''

Een andere mogelijkheid voor KPN en O2 in Duitsland om alsnog bij elkaar te komen, is dat KPN zijn Duitse activiteiten aan Telefónica verkoopt. Beleggers schijnen serieus met deze mogelijkheid – of met een overname van KPN in zijn geheel – rekening te houden. De koers van KPN is sinds het bod van Telefónica met bijna 7 procent gestegen tot 8,10 euro vanochtend, de hoogste koers sinds 2001. Maar de Duitse activiteiten van KPN zijn vooralsnog niet te koop. Barendregt: ,,Daar liggen nog hun groeikansen.''

En welk bedrijf zou KPN moeten kopen? Telefónica, waarvan vorige maand nog ten onrechte werd gesteld dat het KPN wilde kopen, heeft na deze miljardenovername geen geld meer. Hetzelfde geldt voor France Télécom, dat kortgeleden het Spaanse mobieletelefoniebedrijf Amena overnam voor 6,8 miljard euro. Voor andere bedrijven is de volle Nederlandse telecommarkt volgens analist Barendregt niet aantrekkelijk.

Hij verwacht niet dat de positie van KPN in Duitsland verandert als O2 in handen komt van telecomreus Telefónica. ,,Het bedrijf houdt gewoon drie grote concurrenten.'' E-plus is in aantallen klanten nog groter dan O2 Duitsland, maar in omzet kleiner. Een halfjaar geleden begon E-plus met een agressieve strategie om het tij te keren. Sindsdien staat het bedrijf onder een nieuwe leiding, zijn er meerdere merken gelanceerd en heeft het bedrijf meer winkels geopend.

Maandag presenteert KPN zijn kwartaalcijfers, en wordt duidelijk of het bedrijf de afstand tot zijn droompartner en concurrent heeft kunnen vergroten.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Gewild belbedrijf O2 is voor KPN te duur (1 november, pagina 15) staat dat de koers van het aandeel KPN die ochtend steeg tot 8,10 euro. De koers steeg tot 8,01 euro.

    • Elske Schouten