Geweld Zanzibar na omstreden verkiezing

Het geweld in het Afrikaanse toeristenparadijs Zanzibar neemt toe in afwachting van de verkiezingsuitslag die vandaag moet komen. Regeringspartij CCM (Chama Cha Mapinduzi) en oppositiepartij CUF (Civic United Front) beweren allebei dat ze de verkiezingen van zondag hebben gewonnen. Het eilandenrijk is een semi-autonoom deel van Tanzania en heeft een eigen president en een egen parlement. Het bestaat naast Zanzibar ook uit Pemba en een aantal kleinere eilanden.

Ongeregeldheden in Zanzibar besmeuren de reputatie van Tanzania als een van de meest stabiele landen van Afrika. De laatste twee verkiezingen – in 1995 en 2000 – werden ook gevolgd door geweld. Ze werden officieel gewonnen door de regeringspartij, maar volgens waarnemers was er op grote schaal gefraudeerd. In werkelijkheid zou de oppositie een meerderheid van de stemmen hebben gehaald.

Veiligheidstroepen zetten vanochtend traangas en waterkanonnen in om aanhangers van de oppositie te verdrijven uit de buurt van het partijkantoor van de CUF in de historische binnenstad van Zanzibar. Oppositieleden gooiden met stenen en wierpen barricades van autobanden op. De politie heeft enkele tientallen arrestaties verricht. Het Rode Kruis bracht tientallen gewonden naar het ziekenhuis.

Op het eiland Pemba sloeg de politie supporters van de oppositie in elkaar. Winkels bleven dicht en toeristen hielden zich schuil. De regering van Tanzania heeft vanmorgen troepenversterkingen naar het eilandenrijk gestuurd.

Over de uitslag van de verkiezingen is vanochtend grote verwarring ontstaan. De presidentskandidaat van de oppositie, Seif Shariff Hamad, riep zichzelf uit tot winnaar. Hij verklaarde dat zijn partij de zege had behaald ondanks grootscheepse fraude door de regeringspartij. Gisteren zei hij 80.000 oppositieleden het recht om te stemmen was ontzegd door geknoei met de kiezerslijst. Regeringsaanhangers zouden op meerdere plaatsen hun stem hebben uitgebracht. Volgens de CUF heeft Seif Shariff Hamad 50,38 percent van de stemmen gekregen. ,,Met de manier waarop de regering deze situatie aanpakt, stort ze het land in een diepe crisis'', zei een woordvoerder.

De regering verwijt de oppositie dat ze uit is op chaos. De oppositie zou zich niet willen neerleggen bij de zege van de regeringspartij. De CCM beweert dat de oppositie aanstuurt op afscheiding van Zanzibar en dat ze de Arabische invloed op het eiland wil herstellen. Oppositiepartij CUF heeft dat altijd ontkend.

Verkiezingswaarnemers van de Afrikaanse Unie en het Gemenebest zeiden dat de verkiezingen ,,in grote lijnen vrij en eerlijk'' zijn geweest. Waarnemers van het Gemenebest maakten wel melding van een aantal incidenten, maar verklaarden dat die niet van doorslaggevende betekenis voor de uitslag zijn geweest.