Euronext mag LSE overnemen

Beursbedrijf Euronext mag onder bepaalde voorwaarden de London Stock Exchange (LSE) overnemen. Dit heeft de Britse mededingingsautoriteit, de Competition Commission, vanmorgen bekend gemaakt.

De Competition Commission deed de afgelopen zeven maanden onderzoek naar de overnameplannen van zowel Euronext als de Duitse beurs (Deutsche Börse) voor de LSE. Euronext, de combinatie van de beurzen van Parijs, Amsterdam, Brussel en Lissabon, heeft gezegd de LSE te willen overnemen en heeft details bekendgemaakt over de synergievoordelen die het verwacht. Euronext heeft echter nog altijd geen prijskaartje aan de koop gehangen.

Beide combinaties mogen van de waakhond een bod uitbrengen, maar alleen onder de voorwaarde dat zij de controle over de clearing, het afhandelen van de effectentransacties, beperken. De Competition Commission wil dit omdat anders de concurrentie in het geding zou zijn.

Een combinatie van Euronext en de London Stock Exchange zou de eerlijke concurrentie in de weg kunnen staan door klanten te dwingen hun transacties via hun clearing dienst af te handelen. In september zei Euronext bereid te zijn om zijn belang in LCH.Clearnet te verminderen van de huidige 41,5 procent naar 24,9 procent.

In een reactie zei Euronext vanmorgen het rapport van de Competition Commission te zullen bestuderen, inclusief de economische impact van de afstoting van het aandeel van Euronext in LCH.Clearingnet. Deutsche Börse heeft gezegd dat wellicht opnieuw een bod zal uitbrengen op de LSE als concurrent Euronext een poging doet de beurs van Londen in te lijven. De Duitsers hebben eerder gezegd geen afstand te willen doen van het eigen Eurex Clearing.