Doden bij rellen in Ethiopië

Bij een confrontatie tussen oproerpolitie en aanhangers van de oppositie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zijn vanmorgen zeker drie doden en tientallen gewonden gevallen. De rellen ontstonden nadat de politie gisteren dertig taxichauffeurs had opgepakt en hun vergunningen had afgenomen omdat ze hadden geprotesteerd tegen de omstreden uitslag van de verkiezingen van mei. De oppositie zegt dat bij die verkiezingen op grote schaal is geknoeid.

De Ethiopische regering kondigde vandaag een rechtszaak aan tegen de grootste oppositiepartij CUD. Die partij weigert haar 109 zetels in te nemen in het parlement dat 547 leden telt. Volgens de oppositie zijn de afgelopen maanden honderden van haar aanhangers gearresteerd.

In de Ethiopische regio Gambela hebben rebellen afgelopen weekend een aanval uitgevoerd op het politiebureau van Gambela. Zij hebben een onbekend aantal gevangenen bevrijd en munitie meegenomen. Bij deze actie werden zeker twaalf politieagenten gedood, onder wie de pas benoemde commissaris.

In Gambela heerst al langere tijd onrust. Aanleiding was een serie moorden op de Anuak-populatie door het Ethiopische leger in december 2003. Na dit incident hebben Anuak-rebellen regelmatig aanvallen gepleegd op de bevolking van hooglanders.

De lobbygroeperingen van de Anuak in de VS en Canada hebben de Ethiopische regering in de mensenrechtencommissie van de VN beschuldigd van genocide.