Dell geeft een winstwaarschuwing

De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft gisteravond een winstwaarschuwing gegeven. De grootste producent van pc's ter wereld meldde dat de nettowinst per aandeel in het derde kwartaal flink lager zal zijn. Die zal niet 40 maar 25 dollarcent bedragen. De kwartaalomzet zal volgens Dell ook lager uit komen, namelijk op 13,9 miljard dollar (11,6 miljard euro) in plaats van de eerder aangegeven 14,1 tot 14,5 miljard dollar.

Vooral in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië wist Dell minder pc's te verkopen. Om tegenvallers het hoofd te bieden neemt de fabrikant een voorziening van 450 miljoen dollar.

De winstwaarschuwing viel slecht bij beleggers. Na sluiting van de effectenbeurs van New York moest het aandeel Dell in de nabeurshandel 5 procent van zijn koers prijsgeven.

Dell kampt al enige tijd met tegenwind. Ook over het tweede kwartaal moest het al tegenvallende verkoopcijfers naar buiten brengen. De winst groeide in het tweede kwartaal weliswaar van 799 miljoen dollar naar 1,02 miljard dollar, maar beleggers hadden een hogere groei verwacht.

Het concern kreeg in juli nog te maken met een tegenslag toen vice-president R. Mott van Dell overstapte naar een soortgelijke functie bij zijn Amerikaanse concurrent Hewlett Packard (HP).