`Consigliere' in Amsterdam-Zuid geliquideerd

De omstreden ex-advocaat Evert Hingst is gisteren voor zijn woning in Amsterdam-Zuid vermoord.

Als de strafzaken tegen hem achter de rug zouden zijn, wilde Evert Hingst terugkeren als advocaat. Justitie had Hingst in het voorjaar gearresteerd op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. In de zomer stapte hij uit de advocatuur. Maar hij was vast van plan zijn naam te zuiveren. Gisteren werd hij voor zijn huis in de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam geliquideerd.

De 36-jarige Hingst werd iets voor zes uur 's avonds vanuit een Jeep Cherokee onder vuur genomen. Hij stierf ter plekke. Een uur later is te zien dat zijn lichaam tussen vuilniszakken ligt. Hingst heeft zijn helm nog op, zijn scooter staat dichtbij. Hij was bijna thuis. Een paar honderd meter verderop, op de Stadionkade, vindt de politie later een uitgebrande auto.

De advocaat Evert Hingst was omstreden. Niet omdat hij zware criminelen bijstond, maar omdat justitie hem er van verdacht dat hun belangen inmiddels ook de zijne waren. Hij had cliënten als Sam Klepper – in 2000 tussen het winkelend publiek geliquideerd op het Amsterdamse Gelderlandplein – en John Mieremet, die een conflict uitvocht met de vorig jaar vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Ook Mink K. zou hij adviezen geven. Hingst was hun consigliere, was de overtuiging bij justitie. Hij zou de bedenker zijn van ingewikkelde constructies om misdaadgeld wit te wassen.

Door John Mieremet kwam Hingst uit de anonimiteit. Mieremet werd in 2002 op de stoep van het advocatenkantoor aan de Keizersgracht, waar Hingst werkte, neergeschoten. De twee hadden net een zakelijke bespreking gehad. Mieremet overleefde de aanslag, maar beschuldigde zijn raadsman er later in De Telegraaf van dat hij van de aanslag wist.

In hetzelfde interview beschuldigde hij ook een ander persoon uit de bovenwereld van criminele zaken. De Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Holleeder zou al jaren fungeren als de bankier van de onderwereld, beweerde Mieremet.

Hingst ontkende de beschuldiging van zijn oud-cliënt. Maar hij was sinds het incident verbonden met het rijtje Amsterdamse criminelen, advocaten, fiscalisten en zakenmannen waarin liquidaties met regelmaat plaatsvinden. Hingst werd sindsdien herhaaldelijk gewaarschuwd dat zijn leven gevaar liep. Tot nu toe is niet een van de liquidaties opgelost. Het blijft gissen naar het waarom.

De Amsterdamse recherche krijgt moeilijk grip op de reeks liquidaties in Amsterdam. Wie hoort bij wie? Maar tussen de vorige liquidatie – Willem Endstra in mei vorig jaar – en die van gisteren is een opmerkelijk overeenkomst. Een dag voor zijn dood trad Endstra in de openbaarheid: in het televisieprogramma van Harry Mens ontkende hij alle beschuldigingen en wees hij criminele activiteiten resoluut van de hand. Ook Evert Hingst wilde zijn verhaal doen. Hij had een afspraak gemaakt met misdaadjournalist John van den Heuvel, voor een interview in diens nieuwe televisieprogramma Bureau Misdaad. [Vervolg LIQUIDATIE: pagina 2]

LIQUIDATIE

Buurt laconiek over 'zoveelste moord

[Vervolg van pagina 1] Hij zou onder meer vertellen over aanslag op Mieremet op de stoep van zijn kantoor. In september vorig jaar werd Hingst voor het eerst opgepakt, in een onderzoek naar het witwassen van crimineel geld uit de hennephandel. Het kantoor en twee woningen van Hingst werden doorzocht. Op hetzelfde moment was hij ook verdachte in weer een andere witwaszaak. In die zaak was al eerder een cliënt van Hingst opgepakt, de fiscalist Rob B.. De stukken die bij deze fiscalist in beslag werden genomen, werden met veel interesse bekeken door de rechercheurs die de moord op Endstra onderzochten. ,,Het zou me niet verbazen als hij iets heeft gedaan voor meneer Endstra of iemand die aan hem is geliëerd'', reageerde Hingst toen in de media op de arrestatie van zijn cliënt. Die opmerking leek opnieuw te illustreren dat het circuit van zware criminelen in Amsterdam klein is.

De laatste arrestatie van Hingst vond in april dit jaar plaats. Bij de doorzoeking van zijn kantoor vond de politie in een kluis drie vuurwapens en munitie. Witwassen, valsheid in geschrifte en illegaal wapenbezit luidde de verdenking. De zaak liep nog, maar net als bij Endstra voorkomt de dood een mogelijke veroordeling.

In Amsterdam-Zuid reageerden buurtbewoners gisteren laconiek op de zoveelste moord in hun wijk. Niet dat ze met hun naam in de krant willen, dat gaat te ver. Een vrouw vertelt hoe ze net aan kwam fietsen, toen ze een kruitdamp rook. Eerst haalde ze nog even de vuilinszakken uit haar huis. Toen ze die op de hoek van de straat neer wilde zetten, kreeg ze pas door dat er een lijk lag. Ze kende Hingst niet, zegt ze. ,,Maar er wonen wel meer louche types hier.''

Een bewoner van de Gerrit van der Veenstraat somt de vorige incidenten op. Een straat verderop werd vorig jaar vastgoedmagnaat Willem Endstra geliquideerd. Om de hoek is het huis waaruit Claudia Melchers onlangs werd ontvoerd. En als je door de Michelangelostraat heen kijkt, zie je de lichten van het Hilton, waar in 1991 Klaas Bruinsma op de stoep werd doodgeschoten. Het went, al die doden, zegt hij. ,,Het is alleen vervelend dat je je huis niet in kan.'' Maar onveilig voelt hij zich nooit, vertelt hij. Vorig jaar zag hij een keer een BMW met geblindeerde ramen voor zijn huis staan. Het portier stond open en hij zag de wapens op de hoedenplank liggen. ,,Van die scherpschutters dingen.''

De moord verstoort ook even het Halloween-feest dat in Oud-Zuid aan de gang is. Een meisje met een zwart jurkje en schmink op haar gezicht wandelt aan de hand van haar vader door de straat. Dan ziet ze de politielinten. ,,Wat is dat, papa?'', vraagt ze. ,,Daar ligt een man'', wijst haar vader. ,,Is hij dood?'' ,,Zo dood als een pier, schat.'' Zachtjes trekt hij zijn dochter achter zich aan. ,,Kom, we gaan weer verder met Halloween.'' Maar het meisje is het spel even vergeten. Ze wil nu weten waarom de man dood is. Dat weet papa niet. ,,Ik denk dat hij een boef was.''

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Consigliere in Amsterdam-Zuid geliquideerd (1 november, pagina 1) staat dat Willem Holleeder in een interview door John Mieremet als `bankier van de onderwereld' werd bestempeld. Het was vastgoedhandelaar Willem Endstra die hij zo noemde.

    • Tom Kreling