Braziliaanse kolos van PSV flirt met AC Milan

Alex voetbalt vanavond met PSV tegen de club, waar hij graag heen wil: AC Milan. Jaap Stam op zijn beurt zou van Italië graag terugkeren naar Eindhoven.

De kans dat Alex Rodrigo Dias da Costa volgend seizoen nog de kleuren van PSV verdedigt is nihil. De symboliek zou groot zijn als de 23-jarige Braziliaan vanavond tegen AC Milan zijn shirtje wisselt met Jaap Stam. Want daar waar Alex graag naar zijn favoriete voetbalclub uit de Serie A vertrekt, zou de Nederlandse verdediger graag de gang van Milaan naar Eindhoven maken. ,,Ik heb het zeer goed naar mijn zin bij PSV'', stelt Alex na de laatste training in de aanloop naar het thuisduel met de ploeg uit Italië. ,,Maar als ik de kans krijg om naar AC Milan te gaan? Tja, dan ga ik weg. Spelen bij AC Milan is een droom voor me.''

Het is nog maar ruim een jaar geleden dat de komst van Alex naar Brabant met enige scepsis werd begroet. Wat moest PSV met een logge kolos van 1 meter 88, die de kunst van het meevoetballen niet eens verstond, was bijvoorbeeld de strekking van de kritiek die `een voetbalkenner' al snel uitsprak. Maar al binnen een paar maanden had de `spitsensloper' niet alleen zijn grootste critici weten te overtuigen, maar groeide hij net als zijn landgenoot en doelman Gomes uit tot een publiekslieveling. ,,Ik heb het vanaf het begin uitstekend naar mijn zin hier gehad bij PSV'', zegt Alex op rustige toon. ,,Ook in het veld heb ik veel geleerd. Ik ben nu een betere voetballer dan een jaar geleden. Maar Nederlands praten kan ik nog niet. Veel te moeilijk. Als ik iets nodig heb, moet ik nog steeds Pedro (Salazar, de Chileense persvoorlichter van PSV, red.) bellen.''

Alex kwam vorig seizoen niet alleen als een groot talent van het Braziliaanse Santos naar PSV voor zijn sportieve ambities, maar al snel bleek dat een aantal investeerders hem vooral als handelswaar voor de toekomst in Eindhoven hadden gestald. De centrale verdediger tekende weliswaar een tweejarig contract met PSV, maar het Chelsea van de miljardair Roman Abramovitsj zou hem op elk gewenst moment naar Londen kunnen halen.

Het geluk van PSV is echter dat Alex nog altijd geen Braziliaans international is, waardoor hij niet speelgerechtigd is voor de Premier League. De kans dat hij zich snel in de selectie van bondscoach Carlos Alberto Parreira speelt, acht hij ook zelf niet groot. ,,Natuurlijk zou ik graag voor Brazilië spelen, maar we hebben zoveel goede spelers met ervaring. Ik ben nu nummer vijf of zes als het gaat om een plek in de verdediging. Ik geloof niet meer echt in het WK. Als ik Nederlander was, was dat wel anders geweest'', zegt hij met een lach op zijn gezicht.

Wedstrijden als tegen Milan zijn voor Alex uitgelezen momenten om zijn kunsten te vertonen aan zijn landgenoten. Brazilië kijkt vanavond mee op de televisie als de oude club van Romário en Ronaldo met Alex en Gomes aantreedt tegen het AC Milan met Dida, Cafu en Kaká. ,,De mensen praten veel over de wedstrijden met AC Milan. Het Italiaanse voetbal is anders dan in Nederland. Tegen een spits als Sjevtsjenko moet je heel goed opletten. Daarom moet je slim spelen. Het betekent veel voor me dat ik op dit podium speel'', legt Alex na een massage uit.

Alex voelde zich gisteren niet fit genoeg om de gehele training af te werken. De nummer vier van PSV had nog last een schop tegen zijn knie, die hij opliep in de laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente. Alex twijfelde echter geen seconde over zijn inzetbaarheid tegen AC Milan. ,,O, nee. Niets aan de hand hoor. Dit is maar een klein probleempje'', zegt de robuuste verdediger. Hiddink even later over Alex: ,,Je moet Alex altijd heel goed aankijken om erachter te komen of hij wat heeft.''

Volgens Hiddink is zijn verdediger uitgegroeid tot ,,één van de steunpilaren van PSV''. ,,Misschien oogt het allemaal niet zo spectaculair, maar hij is één van die spelers die je pas echt mist als je hem weghaalt. Hij kan heel subtiel verdedigen. Hij is heel belangrijk voor de ploeg'', luidt het oordeel van de trainer. Alex vormt dit seizoen samen met doelman Gomes, André Ooijer, Phillip Cocu en Timmy Simons een verdedigend `blok' dat zich kan meten met de Europese top. Na afloop van het seizoen toonde Inter interesse in Alex, maar op aandringen van Hiddink bleef De Tank PSV trouw.

De kans dat PSV topverdediger Alex nu wel kwijtraakt is levensgroot. Stam zou hem kunnen opvolgen. De Nederlander hield zich gisteren op de vlakte: ,,Ik speel in Italië met veel plezier en wat er in de toekomst gaat gebeuren, wachten we maar rustig af.'' Hiddink wilde ook niet veel kwijt over de interesse. ,,Stam is een speler met een nobel karakter en een zeer goede instelling. Wie zou zo'n speler niet willen hebben?''

Alex heeft vernomen dat Stam graag naar Nederland komt. ,,Ja, ik heb zoiets gehoord. Ik wil eerst met PSV kampioen worden. Wat er daarna gaat gebeuren weet ik niet. Mijn toekomst ligt in de handen van mijn managers, maar uiteindelijk maak ik zelf mijn keus. En als er geen club voor me komt blijf ik graag bij PSV.'' Vanavond kan Alex zich bij Milan in de kijker spelen, datzelfde kan Stam bij PSV. In de zomer kunnen ze dan echt van tricot wisselen.