B. verdacht van terreur en overval

Saleh B. wordt verdacht van het lidmaatschap van een terroristische organisatie, het leveren van handgranaten aan twee leden van de zogeheten Hofstadgroep en een overval op een Edah-supermarkt in 2004.

Dat heeft het openbaar ministerie bekendgemaakt. Gisteren heeft de Raadkamer van de rechtbank in Rotterdam het voorarrest van Saleh B. met veertien dagen verlengd. B. (28) werd afgelopen vrijdag aangehouden, nadat journalisten navraag naar hem hadden gedaan bij het openbaar ministerie. Gebleken was dat de 28-jarige man opduikt in bijna alle terrorismezaken in Nederland sinds 11 september 2001. Toch is B. bij het OM nimmer als verdachte naar voren gekomen. Ook heeft de Algemene- Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) voorzover bekend nooit informatie over hem verstrekt.

Het OM onderzoekt nu of B. de leverancier was van de granaat die enkele agenten verwondde bij de mislukte eerste overval op de woning van Jason W. en Ismaïl A. in de Haagse Antheunisstraat, op 10 november vorig jaar. Ook onderzoekt het OM of B. de ontsnapte `tweede dader' was van een gewapende overval op een Edah-filiaal in Rotterdam in april 2004. Deze zaak leidde vorig jaar tot de aanhouding van Samir A., die niet alleen medeplichtig zou zijn geweest aan de overal, maar ook aanslagen in Nederland zou hebben voorbereid. Dit voorjaar oordeelde de rechtbank in Rotterdam echter dat er onvoldoende bewijs was voor deze twee verdenkingen.

Tijdens het hoger beroep tegen Samir A. (onlangs opnieuw opgepakt) in de speciale rechtszaal in Amsterdam-Osdorp bracht advocaat Victor Koppe gisteren als eerste de volledige naam van Saleh B. naar buiten. Koppe zei over ,,concrete aanwijzingen'' te beschikken dat B. een informant of een infiltrant is van de geheime dienst. Koppe zei bovendien ,,niet uit te sluiten'' dat de overval op de Edah ,,met medeweten of zelfs op instigatie'' van de AIVD is gepleegd. Mocht dat zo zijn, dan kan dat consequenties hebben voor de ontvankelijkheid van het OM, aldus Koppe. Zijn verzoek om B. als getuige te mogen horen, werd echter door het Hof afgewezen. Het Hof ziet daar ,,vooralsnog'' de relevantie niet van in, maar behoudt zich het recht voor hierop later terug te komen.

Advocaat-generaal Haverkate noemde de mogelijke AIVD-infiltratie ,,niet relevant'' en sprak van een ,,strategie'' van de verdediging. Het OM heeft de Nationale Recherche gevraagd te inventariseren wat bekend was over B. Uit dit `proces verbaal van bevindingen' blijkt dat B. in veel zaken opduikt.