Albers rijdt volgend jaar bij team Midland

Autocoureur Christijan Albers rijdt volgend jaar in de Formule 1 voor de renstal Midland. Dat heeft de coureur vanochtend bevestigd tijdens een persconferentie in Vinkeveen.

De 26-jarige Nederlander tekende een eenjarig contract met een wederzijdse optie voor nog een jaar.

Albers debuteerde het afgelopen seizoen in de Formule 1, bij het team van Minardi. De Australische eigenaar Paul Stoddart verkocht zijn renstal onlangs aan Red Bull, het bedrijf dat van Minardi een opleidingsteam wil maken voor jonge autocoureurs.

Midland, eigendom van de Russisch-Canadese miljardair Alex Shnaider, kocht het Formule 1-team van Jordan. De Nederlander Nicky Pastorelli is een van de testrijders bij de renstal. Vanaf december zal het nieuwe Midland-team, dat rijdt met Toyota-motoren, gaan testen in Spanje.

Albers had ook een aanbieding van Williams waar hij testcoureur zou kunnen worden. Mocht een van de Williams-coureurs komend seizoen niet voldoen, dan had hij een kans ook races te rijden. Na lang beraad besloot de coureur uit Laren die optie toch te laten vallen. ,,In 2007 lopen veel contracten af, waardoor er veel mogelijkheden zijn'', legde Albers zijn keuze uit. ,,Met een racestoel zit je dan veel beter.'' Waarmee de voormalig Minardi-rijder wil zeggen dat een 'actieve' coureur eind 2006 nadrukkelijker in beeld is dan een testrijder. ,,Het uiteindelijke doel is toch om over twee, drie jaar bij een topteam te zitten en voor de zeges te rijden'', verklaarde Lodewijk Varossieau, de manager van Albers.

Het is nog niet bekend wie het andere `stoeltje' krijgt bij Midland. Bij Jordan dit jaar de Portugees Tiago Monteiro en de Indiër Narain Karthikeyan.

De toekomst van Robert Doornbos, die het tweede deel van het afgelopen seizoen bij Minardi de teamgenoot was van Albers, is ook nog onzeker. In 2004 maakte Doornbos zijn debuut in de Formule 1, aanvankelijk als testrijder bij Jordan, in de laatste races van het seizoen als vaste coureur.

De beste prestatie van Albers dit jaar was een vijfde plaats in de Grote Prijs van de Verenigde Staten, in Indianapolis. Er gingen door bandenproblemen bij de teams die van Michelins gebruikmaken maar zes wagens van start.

Vandaag werd bekend dat een nieuw team in de Formule 1 wordt geleid door de Japanse oud-Formule 1-coureur Aguri Suzuki. Het zogenaamde Honda B-team is de elfde renstal in de Formule 1. De laatste nieuwkomer was ook een Japans team, dat van Toyota. Honda gaat volgend jaar onder eigen naam verder nadat het onlangs mede-eigenaar British American Tobacco had uitgekocht uit het team van BAR. Op een persconferentie in Tokio werd vandaag bekend dat het elfde team zijn intrede zal doen in de hoogste klasse van de autosport onder de naam `Super Aguri Formule 1'. De wagens zijn voorzien van V8-motoren van Honda en rijden op (Japanse) Bridgestone-banden.

De 45-jarige Suzuki haalde als F1-coureur één keer het podium: in de Grote Prijs van Japan in 1990 werd hij derde. Hij vertelde dat momenteel besprekingen gaande zijn met zijn landgenoot Takuma Sato – die dit jaar bij BAR reed – voor een van de twee stoeltjes bij het team. Het is nog niet bekend wie de sponsors zijn van het team dat in maart 2006 zijn debuut zal maken in de Formule 1, bij de Grote Prijs van Bahrein. (ANP, AFP)