Activiteit in de darmen verraadt de leugen

Niet het hart, maar de darmen verraden de leugenaar. Leugendetectors moeten niet alleen op het hartritme letten, maar zouden ook moeten zoeken naar afwijkende signalen van de darmen. Dat suggereert een studie die gisteren is gepresenteerd op een bijeenkomst van Amerikaanse gastro-enterologen in Hawaii. Dr. P. Jay Pasricha, als gastro-enteroloog verbonden aan de universiteit van Texas (Galveston), en zijn zestienjarige dochter lieten 16 gezonde proefpersonen in drie simultane sessies afwisselend liegen en de waarheid spreken. Het normale hartritme, zoals geregistreerd in een elektrocardiogram (ECG), reageerde verschillend op het spreken van de waarheid en liegen. De darmen reageerden op liegen met een daling van het percentage langzame elektrische golven.