560 euro extra voor scholieren

Thuiswonende scholieren van 18 jaar en ouder ontvangen jaarlijks 560 euro ter compensatie van hun ziektekosten. Dat heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) gisteren tijdens het overleg met de Tweede Kamer over de begroting van 2006 toegezegd.

Door de invoering van het nieuwe zorgstelsel in januari, moet iedereen vanaf 18 jaar een premie van jaarijks circa 1.100 euro gaan betalen voor de verplichte basisverzekering. Kinderen die nog thuis wonen en geen inkomen hebben (uit baan, beurs of uitkering) en van wie de ouders niet meer verdienen dan 30.000 euro, krijgen een tegemoetkoming van 560 euro per jaar. Circa 10.000 jongeren profiteren hiervan. Naast deze toelage hebben de jongeren ook recht op de zorgtoeslag, eveneens een tegemoetkoming voor de ziektekostenpremie.

Uiterlijk vandaag moesten alle aanvraagformulieren voor deze zorgtoeslag bij de belastingdienst binnen zijn. Hoogervorst zei dat een van de zes miljoen uitgedeelde formulieren (nog) niet naar de fiscus zijn teruggestuurd. Hij noemde dat gisteren een `voortreffelijk resultaat'. Het merendeel van die een miljoen mensen heeft geen zorgtoelag aangevraagd omdat zij meer zijn gaan verdienen of samenwonen met iemand die ook een tegemoetkoming krijgt. Minister Hoogervorst vindt het een `buitengewoon goede score' dat 90 procent van de mensen uit kwetsbare groepen wel een aanvraag heeft gedaan.

Tijdens het begrotingsoverleg kondigde de bewindsman verder aan dat hij in 2006 een speciale rekening voor consults in ziekenhuizen introduceert. Daarmee wil hij het fenomeen van de zogeheten spooknota's aanpakken. Dat zijn dure rekeningen die niet in verhouding staan tot de verrichting van de arts. Sinds ziekenhuizen werken met een nieuw declaratiesysteem, ontvangen patiënten deze spooknota's. De consultrekening die Hoogervorst belooft, krijgen mensen als zij naar het ziekenhuis gaan zonder behandeld op opgenomen te worden. Dat consult gaat 150 à 200 euro kosten.

Minister Hoogervorst liet gisteren ook weten dat de invoering van het elektronisch medicatie dossier (emc) vertraging oploopt.