Voor Willem II is er maar één remedie: winnen

Het woord `crisis' willen ze in Tilburg nog niet in de mond nemen. Ondanks de teleurstellende zeventiende plaats op de ranglijst van de eredivisie, blijft het bestuur van Willem II vertrouwen houden in Robert Maaskant.

De trainer zag gisteren na de 3-1 nederlaag tegen Feyenoord de toekomst zelfs met een positief gevoel tegemoet. ,,We hebben vandaag de bodem geraakt. Het kan de komende tijd dus alleen maar beter gaan'', sprak de 36-jarige oefenmeester met enig gevoel voor ironie.

Willem II speelde tegen Feyenoord een onthutsend zwakke wedstrijd. Het enige lichtpuntje van de middag was het uitblijven van een monsterscore. Daarvoor moesten de voetballers van de Tricolores collega-profs als Dirk Kuijt, Salomon Kalou en Jonathan de Guzman bedanken die stuk voor stuk opgelegde kansen misten.

Willem II-verdediger Arvid Smit, die bijna negentig minuten voorbij was gelopen door de aanvallers van Feyenoord, stapte met een gevoel van schaamte van het veld. ,,We waren onmachtig. Ik kan hier werkelijk niets positiefs uithalen. Dat is heel kwalijk'', sprak de voetballer, die een paar jaar geleden door PSV nog als groot talent werd bestempeld.

Het sierde Maaskant dat hij als trainer de verantwoordelijkheid nam voor het optreden. De coach, die ooit werd afgeschilderd als `de kroonprins van een nieuwe lichting coaches', stak de hand in eigen boezem. ,,Ik ga hier nu niet mijn spelers staan afbranden'', stelde Maaskant. ,,Natuurlijk werd ik op de bank niet vrolijk van wat ik zag. Vooral omdat ik daar verantwoordelijk voor ben. Als er iemand afgebrand moet worden, ben ik dat. Ik snap ook heel goed dat ik nu even niet de meest populaire man in Tilburg ben.''

In de aanloop naar het treffen met Feyenoord waren volgens Maaskant de voortekenen al niet gunstig geweest. Tijdens de training legden de basisspelers het tijdens een oefenduel met 3-1 af tegen de reserves. Aanvaller Kevin Bobson verloor na die wanprestatie zijn plaats in het elftal. Maaskant had graag nog meer prikkels uit willen delen, maar door het ontbreken van de geblesseerden Tom Caluwé, Jatto Ceesay, Marko Kolsi, Frank van Mosselveld, Frank van der Struijk, Raymond Victoria en de geschorste Oscar Moens had de technische staf weinig te kiezen. ,,Sommige mensen stellen dat ik gewoon het tweede elftal op had moeten stellen, maar zo werkt het natuurlijk niet'', stelde Maaskant achteraf.

Maaskant kon weinig anders doen dan gelaten toekijken hoe zijn verdedigers keer op keer in de fout gingen, hoe zijn middenvelders steeds de bal inleverden en hoe onmachtig zijn spitsen waren. Waar de hoofdtrainer van Willem II al bang voor was geweest voltrok zich voor zijn ogen: de angst sloop in de groep. Maaskant: ,,We zijn volkomen terecht afgeslacht. Ze stonden op het veld met de gedachte om niet te verliezen in plaats van te willen winnen. Er is maar één remedie: we moeten wedstrijden gaan winnen.''

Maaskant hield de voorbije weken misschien wel tegen wil en dank vast aan de aanvallende huisstijl van Willem II. En ook tegen de snelle aanvallers van Feyenoord speelde hij met een 4-3-3-formatie. De naïeve speelwijze werd door treffers van De Guzman, Romeo Castelen en Patrick Paauwe afgestraft. Toch weigert Maaskant van zijn filosofie af te wijken. ,,Ik kan wel net als Andorra met elf spelers op de eigen zestien gaan staan, maar daar pas ik voor.'' Volgende week speelt hij met zijn team uit tegen FC Twente. ,,Dan zet ik natuurlijk wel gewoon elf man voor het doel, maar dat zeg ik nu nog tegen niemand'', zei hij met een grote grijns.

Maaskant maakt zich geen grote zorgen voor de toekomst. Hij ziet voor Willem II nog altijd voldoende mogelijkheden om via een negende plaats op de ranglijst een plaats in de play-offs af te dwingen. Wel is de oud-voetballer van mening dat de verwachtingen voor het seizoen te hoog gespannen waren. Volgens Maaskant heeft het te lang geduurd voordat versterkingen als Szombor Kerekes en Csaba Fehér gehaald werden. ,,We begonnen nu met een punt uit drie wedstrijden. Dat had heel anders kunnen zijn als we eerder versterkingen hadden gehaald'', legde Maaskant uit. ,,Maar daarom is het hier intern heel rustig. Iedereen weet precies hoe de club er voor staat en wat de afspraken zijn.''

De druk van de buitenwacht wordt echter steeds groter nu Willem II van de tien wedstrijden al zes keer verloor. Na de 5-1 nederlaag vorige week tegen AZ trof een aantal spelers bij thuiskomst een Gouden Gids (hoofdsponsor van de eerste divisie) aan op hun auto. Tijdens het duel met Feyenoord hing een spandoek met de tekst `kroonprins blijkt kikker' in het stadion en zwaaiden fans van Willem II met witte zakdoekjes. Maaskant reageerde luchtjes op de kritiek. ,,Ik was al blij dat de woorden op het spandoek goed geschreven waren. En ik zal niet zoals Co Adriaanse zeggen dat ik geen zakdoekjes heb gezien. Het is logisch dat we nu even onder vuur komen liggen. Maar ik kan niet zeggen dat ik extra druk voel. Ik heb dik over de tweehonderd wedstrijden in het betaald voetbal gecoacht. Ik doe gewoon mijn werk, maar ik blijf wel mezelf.''

Maaskant draaide zijn hoofd vervolgens naar het televisiescherm waarop de stand van de eredivisie te lezen viel. Willem II houdt vooralsnog alleen RBC onder zich. ,,Je zal maar trainer van RBC zijn'', zei de voormalig oefenmeester van de club uit Roosendaal lachend. Dat is volgens Maaskant pas echt een rotbaan.

Willem II

1

Feyenoord

3

Ruststand 0-2. 9. De Guzman 0-1, 21. Castelen 0-2, 61. Paauwe 0-3, 90. Denissen 1-3. Schds: Temmink. Tsch: 13.050. Gele kaart: Agustien en Reuser (Willem II).

    • Koen Greven