Televisie Film van de dag

Rosemary's Baby (Roman Polanski, 1968, VS). In Visions of Light, een documentaire over cameramannen, vertelde William Fraker een veelzeggende anekdote. Toen hij bij het maken van Roman Polanski's Rosemary's Baby de camera zo had neergezet dat het publiek precies kon zien wat er in een kamer plaatsvond waar Rosemary (Mia Farrow) op bed zit en een gesprek met haar man Guy (gespeeld door regisseur John Cassavetes) voert, nam Polanski hem apart en vroeg hem de camera wat naar links te plaatsen.

Frakes sputterde wat tegen, ,,zo zit de deurpost in de weg''. Precies. Het gelijk van Polanski werd bewezen toen Fraker de film zag in een volle bioscoop en alle hoofden naar rechts keerden om te zien wat er precies in het kamertje gebeurde. Nu zagen ze alleen de voeten van Rosemary. Suggestie is het geheim van horror.

Polanski's wijze les is vanavond te zien, vergezeld van componist Komeda's huiveringwekkende `wiegeliedje'.

BBC1, 0.35-2.55u.