Telefónica doet miljardenbod op Brits O2

Het Spaanse telecommunicatiebedrijf Telefónica heeft vandaag bekendgemaakt dat het bedrijf het Britse O2 overneemt voor 26 miljard euro. O2, de op vijf na grootste aanbieder van mobiele telefonie in Europa, noemt het bod ,,eerlijk en passend''. De overname volgt na aanhoudende geruchten dat Telefónica zijn positie in de Europese markt wil versterken.

Het bod op O2 betekent een premie van 22 procent op de slotkoers van O2 afgelopen vrijdag. Met 26 miljard euro is het de grootste overname die een Spaans bedrijf ooit in het buitenland deed. Telefónica, Spanje's grootste beursgenoteerde onderneming, deed de afgelopen jaren vooral overnames in de Latijns-Amerikaanse markt. Voor Telefónica, naar beurswaarde gemeten het vijfde telecommunicatiebedrijf ter wereld, groeide de noodzaak om zijn greep op Europa te verstevigen.

O2 ontstond vier jaar geleden als een afsplitsing van het toenmalige British Telecom. Het bedrijf heeft 15.000 werknemers en bijna 25 miljoen klanten in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Duitsland.

Al geruime tijd wordt rekening gehouden met een overname van O2. In augustus werd bekend dat Deutsche Telekom KPN had benaderd om samen O2 over te nemen. KPN zou dan de Duitse activiteiten van het bedrijf bemachtigen en die samenvoegen met het eigen E-plus. Deze poging strandde voortijdig.

Anderhalf jaar geleden deed KPN al in zijn eentje een bod op O2, maar het bedrijf vond dat bod te laag. Een KPN-woordvoerder reageerde vanochtend niet inhoudelijk op de overname, maar wenste zijn collega's veel geluk.

O2 zal, eenmaal overgenomen, zijn basis houden in West-Londen. Het bedrijf verwacht de komende tijd een flinke stijging van de inkomsten uit het Verenigd Koninkrijk. Telefónica-president César Alierta zegt dat de overname de groei van Telefónica meer in evenwicht moet brengen. Ook zouden de winst- en groeimogelijkheden worden versterkt. Telefónica verwacht met de overname vanaf 2008 een jaarlijkse besparing te behalen van 293 miljoen euro.

De overname van O2 volgt na geruchten dat Telefónica KPN zou willen overnemen. Nadat een dergelijke poging in 2000 strandde op interne strubbelingen tussen de toenmalige bestuursvoorzitter Villalonga en diens grootaandeelhouders, stak het gerucht een maand geleden andermaal de koop op. Telefónica en KPN lieten bij deze gelegenheid echter weten dat er geen sprake was van gesprekken over een mogelijke overname.

De koers van het aandeel O2 steeg vanochtend met 24 procent tot boven de overnameprijs. Beleggers speculeren erop dat een derde partij het bod van Telefónica zal overtreffen.