`Rome was tegen oorlog'

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vanochtend in een interview op de Italiaanse televisie gezegd dat hij de oorlog in Irak nooit heeft gewild en alles heeft gedaan om de Amerikaanse president George Bush ervan te weerhouden. ,,Ik ben er nooit van overtuigd geweest dat de oorlog het beste systeem is om democratie in een land te realiseren en om een bloedige dictatuur omver te werpen.''

Het interview is uitgezonden enkele uren voordat Berlusconi in Washington Bush zou spreken over Irak en over de terugtrekking van de 3.000 Italiaanse militairen. Tot nu toe was Berlusconi één van de trouwste partners van de VS. Maar volgens Italiaanse media neemt Berlusconi om electorale redenen afstand van Bush.

In Italië is ook discussie ontstaan over de vervalste dossiers omtrent de uraniumaankoop van Saddam Hussein in Niger. De krant la Repubblica brengt steeds meer feiten naar boven over de rol die Italiaanse geheime dienst Sismi speelde bij de creatie van het dossier dat Bush heeft gebruikt om de oorlog in Irak te legitimeren. De Sismi wist al in een vroeg stadium dat het materiaal niet deugde. Maar de chef van de Sismi zou dat in zijn gesprekken met hoge VS-functionarissen nooit hebben gemeld. Berlusconi zei naar aanleiding van deze feiten ,,alle vertrouwen te hebben in de geheime dienst Sismi''.