Polen krijgt voorlopige regering

Kazimierz Marcinkiewicz, de beoogde premier van Polen, gaat vandaag hoe dan ook een minderheidskabinet presenteren, maar hoopt naar eigen zeggen later alsnog een coalitie te kunnen vormen.

Dit zei Marcinkiewicz gisteravond, na hernieuwde maar vruchteloze gesprekken tussen zijn conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) en het liberale Burgerplatform. De liberalen willen garanties dat PiS in het parlement geen steun zal accepteren van de radicale en anti-Europese boerenpartij Samoobrona (Zelfverdediging), zoals de afgelopen weken herhaaldelijk is gebeurd.

Het Poolse parlement spreekt zich op 10 november uit over de nieuwe regering. Marcinkiewicz rekent daarbij op de steun van de liberalen. De kabinetsplannen komen volgens hem op veel punten overeen met de ideeën van Burgerplatform. ,,Dit wordt een regering van experts'', zei Marcinkiewicz vandaag. Hij benadrukte dat sommige ministers niet afkomstig zullen zijn uit de rangen van PiS. Vanochtend wilde hij nog geen namen bekendmaken.

De liberalen sluiten niet uit dat ze de regering zullen steunen, maar hebben vooral op economisch gebied hele andere ideeën dan PiS, een partij die aan de kiezer heeft beloofd dat het de hervormingen in Polen op een lager pitje zullen worden doorgezet.

De coalitiebesprekingen liepen vorige week vast, nadat PiS een eigen kandidaat doordrukte als parlementsvoorzitter, een positie die aan Burgerplatform was beloofd. Een soortgelijk scenario speelde zich af in de Poolse Eerste Kamer. In het parlement kreeg PiS steun van Andrzej Lepper, de leider van Samoobrona. Daarna werd Lepper met steun van PiS gekozen tot een van de ondervoorzitters van het parlement. Donald Tusk, de leider van Burgerplatform, eist dat die benoeming ongedaan wordt gemaakt, maar volgens PiS is dat ,,niet te doen''. President Aleksander Kwasniewski heeft gedreigd met vervroegde verkiezingen als de patstelling in het parlement niet snel wordt doorbroken. Die zouden op z'n vroegst halverwege januari jaar kunnen worden gehouden.

De rehabilitatie van Lepper door PiS wordt algemeen gezien als een beloning voor diens uitgesproken steun tijdens de recente presidentsverkiezingen. De boerenleider wierp op het laatste moment zijn gewicht achter Lech Kaczynski, de kandidaat van PiS, die daardoor alsnog de verkiezingen wist te winnen. Lepper was al eens eerder ondervoorzitter van het parlement, maar verloor die positie na grove beledigingen van bewindspersonen en parlementariërs.