Peiling bepaalt lot van partij Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries wil alleen politicus worden als uit peilingen blijkt dat 41 procent van de bevolking dat een goed idee vindt: de helft van de opkomst bij de vorige verkiezingen plus één. De Vries denkt dat hij er dan bijna zeker van kan zijn dat de partij die hij heeft opgericht – de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV) – bij de Tweede-Kamerverkiezingen in 2007 minimaal tien zetels zal halen.

De PRDV heeft onderzoeksbureau Nipo gevraagd om de peilingen te doen. De deadline is 16 december. Opinieonderzoeker Maurice de Hond, die als adviseur aanwezig is geweest op vergaderingen van de partij, zal met zijn eigen bureau schaduwpeilingen uitvoeren, maar de uitslag van Nipo zal bepalend zijn. Medio oktober stond de partij in peilingen op één zetel, vorige week op nul.

De partij van De Vries heeft vanmiddag haar programma gepresenteerd, een `proclamatie' van zeven hoofdstukken, die aan een stellage op het Binnenhof is gehangen. De Vries wil dat het openbaar vervoer gratis wordt om het fileprobleem op te lossen. Hij vindt ook dat het bijzonder onderwijs moet worden afgeschaft en dat de ontwikkelingshulp moet worden verhoogd.

PORTRET DE VRIES: pagina 2