Montgomerie Europa's beste

Colin Montgomerie mag zich andermaal de beste golfer van Europa noemen. Dankzij een derde plaats in het Volvo Masters in het Spaanse Valderrama, het afsluitende toernooi van de Europese Tour, eindigde de Schot met 2.794.222 euro prijzengeld als eerste op de Order of Merit, de jaarranglijst.

Montgomerie was in de jaren negentig alleenheerser in het Europese golfcircuit. Tussen 1993 en 1999 won hij de Order of Merit zeven keer op rij. ,,Ik had deze achtste overwinning niet echt nodig, maar ik wilde hem natuurlijk wel heel erg graag'', sprak de opgetogen Montgomerie, die na een aantal magere jaren, mede door een met veel publiciteit omgeven echtscheiding, terug is op zijn oude niveau.

Hernieuwd zelfvertrouwen noemde de 42-jarige Schot als belangrijkste reden voor zijn wederopstanding. ,,Ik ben altijd in mezelf blijven geloven, heb nooit opgegeven toen het een tijd lang flink tegenzat.'' Met dat nieuwe zelfvertrouwen zal Montgomerie de komende jaren proberen alsnog een major te winnen, het enige dat ontbreekt op zijn imposante erelijst.

Maarten Lafeber slaagde er niet in een mooi seizoen een glansrijk slotakkoord te geven. In het door de Ier Paul McGinley gewonnen toernooi, eindigde Lafeber slechts als 34ste. Op de jaarranglijst werd Lafeber met 820.227 euro prijzengeld 25ste, de beste prestatie ooit van een Nederlandse golfer. Lafeber is trots op dat resultaat. ,,Ik heb heel constant gespeeld en maar vier keer de cut gemist.'' Uitschieter was een tweede plaats in het sterk bezette Schotse Open. Zwak putten weerhield Lafeber, net als in voorgaande jaren, van een hogere positie op de jaarranglijst. Op de lastige baan van Valderrama in het zuiden van Spanje kende de 30-jarige Nederlander voor de verandering weinig problemen op de greens. Vooral door sterk putten speelde hij zijn laatste ronde in 70 slagen, goed voor een totaal van 287 slagen (+3). ,,Ik heb de afgelopen weken veel geoefend en een paar kleine veranderingen aangebracht. Ik sta iets anders boven de bal, mijn puttingstroke voelt nu veel beter.'' Als Lafeber wat meer putts weet te maken, moet hij in staat zijn om zijn doelen voor 2006 te realiseren: bij de top-20 van Europa en bij de top-50 van de wereld.

Robert-Jan Derksen eindigde met 427.871 euro als 56ste op de jaarranglijst. Ook Derksen keek tevreden terug op het seizoen. ,,Ik had mezelf voor dit jaar twee doelen gesteld: een tweede toernooi winnen en bij de top-60 van Europa eindigen zodat ik de Volvo Masters kon spelen.'' Derksen won vroeg in het jaar het Madeira Island Open, een van de kleinste toernooien op de Europese Tour. Na zijn verrassende zege in Dubai in 2003 is de 31-jarige Nederlander inmiddels een vaste waarde op de Europese Tour geworden. De vraag is of Derksen het in zich heeft aansluiting te vinden bij de top.

Van een winterstop is voor de twee beste golfers van Nederland geen sprake. Derksen vliegt volgende week naar China voor het eerste toernooi dat meetelt voor de Order of Merit van 2006. De week erna vertegenwoordigen Lafeber en Derksen Nederland in de World Cup in Portugal. Daarna volgen opnieuw twee toernooien in China.

Rolf Muntz heeft andere besognes. Hij verspeelde zijn speelrecht op de Europese Tour. Afgelopen week overleefde hij wel de eerste prekwalificatie voor de Amerikaanse Tour. Als Muntz half november ook prekwalificatie twee doorstaat, mag hij tijdens de echte Qualifying School proberen een kaart te veroveren voor de USPGA-Tour. Maar half november staat ook het kwalificatietoernooi voor de Europese Tour op het programma. De data overlappen elkaar net niet. Hij lijkt op beide paarden te wedden. Muntz heeft aangegeven de Europese Tour een beetje beu te zijn.

    • Gerard Louter