Met Star Trek kun je het verleden voelen

,,Een centrum waar jong en oud zich op een gevarieerde wijze kan informeren over het Nederlandse heden, verleden en toekomst.'' Aldus minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing over het Centrum voor Geschiedenis en Democratie, in een toespraak afgelopen zaterdag op de Nacht van de Geschiedenis in Madurodam.

Het CGD is het nieuwste plan voor een instelling die gewijd is aan Nederland. De naam is een werktitel en zal zeker nog veranderen, staat in het projectplan van de twee bedenkers, stichting Anno en het Instituut voor Publiek en Politiek. Het centrum wordt gevestigd in Den Haag, pal naast het Centraal Station, waar nu nog een parkeergarage staat. De opening is gepland voor 2010.

Doel is het bevorderen van historisch en democratisch besef bij een breed publiek, en daardoor bij te dragen aan actief burgerschap. Het CGD richt zich op drie doelgroepen: kinderen en jongeren tot 25 jaar met hun ouders, leerlingen en docenten in basis- en voortgezet onderwijs en ,,nieuwe Nederlanders''. Jaarlijks hoopt men 250.000 tot 500.000 bezoekers te trekken.

Naast de thuisbasis in Den Haag organiseert het centrum activiteiten in het land en komt er een `mediadivisie'. Er is geen eigen collectie, er zijn presentaties rond actuele kwesties. Alle mogelijke elektronische middelen – wandprojecties, games, geluid, virtual reality – worden ingezet. Hoofdattractie is het op Star Trek gebaseerde Chronodek, waarin de bezoeker door de tijd kan zwerven. ,,Het Chronodek raakt de bezoeker in al zijn zintuigen.''