Kamp boos op Buitenlandse Zaken

Minister Kamp (Defensie, VVD) heeft zaterdag uitgehaald naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aanleiding was een artikel in de Volkskrant, waarin diplomaten van Buitenlandse Zaken werden opgevoerd die Defensie ,,de ijzerwinkel'' van hun eigen ministerie noemen. Kamp noemde de uitspraken ,,stuitend en denigrerend.''

In het artikel werd Kamp verweten dat hij voor de troepen uitloopt met toezeggingen voor Nederlandse deelname aan vredesoperaties. Anonieme diplomaten van Buitenlandse Zaken ergeren zich eraan dat Kamp zich zo op het vakgebied van collega Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) begeeft. Bot bepaalt het beleid en `de ijzerwinkel' van Kamp levert mankracht en materieel, vinden zij.

Kamp reageerde zaterdag in Breda tijdens een VVD-congres over de inzet van de krijgsmacht in vredesoperaties. ,,Dit is een buitengewoon denigrerende opmerking voor een organisatie die een moeilijke taak heeft te vervullen en zo loyaal is naar het eigen land,'' zei hij.

Kamerlid Ormel (CDA) begrijpt de uitval van de minister. ,,Het stoort mij dat ambtenaren spreken van een ijzerwinkel'', zegt hij. Hij vindt dat deze kwestie niet moet worden opgeklopt: ,,De samenwerking tussen beide ministers is normaal gesproken uitstekend.'' PvdA-woordvoerder Koenders vindt dat de uitval van Kamp lijkt op ,,een kort lontje''. Kamp let volgens Koenders minder op de politieke implicaties van zijn handelen, en Bot heeft hem daarin te lang zijn gang laten gaan. ,,Dat wordt nu blijkbaar gecorrigeerd'', aldus Koenders.

Kamerlid Van Baalen (VVD) zegt dat minister Bot niet moet doen alsof collega Kamp diens ,,boodschappenjongen'' is. Bot deed de uitspraken weliswaar niet zelf, maar is wel politiek verantwoordelijk voor uitspraken van zijn ambtenaren, zegt Van Baalen. Kamp loopt volgens hem niet te hard van stapel. ,,De minister doet alleen toezeggingen onder voorbehoud van instemming door kabinet en Kamer'', aldus Van Baalen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil geen commentaar geven, maar een zegsman benadrukt de grote waardering voor de krijgsmacht. Een woordvoerder op het ministerie van Defensie stelt dat de samenwerking tussen de ministeries al jaren op professionele wijze verloopt.