Illegalen vooralsnog niet uitgezet

De ongeveer 250 gedetineerden die afgelopen donderdag de brand in het justitieel cellencomplex op Schiphol-Oost hebben meegemaakt, worden voorlopig niet uitgezet.

Dat heeft minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) gisteren besloten.

Een definitieve beslissing over hun status neemt de minister pas op het moment dat de oorzaak van de brand bekend is. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet daar, onder voorzitterschap van prof.mr. Pieter van Vollenhoven, sinds donderdag een onafhankelijk onderzoek naar. Bij de brand kwamen elf illegale vreemdelingen om het leven.

Van de circa 250 vreemdelingen van wie de uitzetting wordt opgeschort, is 10 procent uitgeprocedeerd als asielzoeker en is de rest illegaal in Nederland, aldus een woordvoerder van Verdonk. Ze blijven vastzitten tot het kabinet een definitief besluit neemt. Geen van hen zit volgens Justitie nog op Schiphol-Oost. Daar zitten nu alleen nog 18 zogeheten bolletjesslikkers opgesloten die de brand hebben meegemaakt. De illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers zijn overgeplaatst naar detentiecentra in Zeist, Rotterdam en Badhoevedorp.

Ton van Lieshout, directeur van de Stichting Rechtsbijstand Asiel Nederland, kondigde vanochtend aan dat hij voor al zijn cliënten die op het moment van de brand op Schiphol-Oost verbleven, een verzoek bij de rechtbank zal indienen om hen op humanitaire gronden in vrijheid te stellen. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam en Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) pleitten hier gisteren ook voor. Het Kamerlid sprak van ,,een humanitaire ramp''.

Maar de VVD blijkt verdeeld over de kwestie. Kamerlid Visser, die namens zijn fractie over het asielbeleid gaat, is het niet eens met z'n partijgenoot Hirsi Ali. Hij vindt haar uitspraken ,,voorbarig''. D66-leider Dittrich zei achter het besluit van Verdonk te staan.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft inmiddels contact gehad met familieleden en bekenden van zes geïdentificeerde slachtoffers. In totaal zijn er nu tien van de elf slachtoffers geïdentificeerd. Twee van hen komen uit Oekraïne, twee uit Turkije, één uit Libië, één uit Georgië, twee uit Suriname, één uit de Dominicaanse Republiek en één uit Bulgarije.

Een in 2003 verschenen kritisch rapport over gevaren in het cellencomplex had geen betrekking op de getroffen vleugel K. Het stuk ging alleen over politiecellen van de Koninklijke Marechaussee. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie gezegd. De commissie van toezicht detentieplaatsen uitte hierin scherpe kritiek op onder meer de brandveiligheid. Vrijdagavond meldde de gemeente Haarlemmermeer, die de gebruiksvergunningen moet verlenen voor het complex in Schiphol-Oost, dat de gemeente nooit een afschrift van het rapport had ontvangen.

pardon pagina 3