Huizinga behaalt negende judotitel

Judoka Mark Huizinga is dit weekeinde nationaal kampioen geworden in de klasse tot 90 kilo. De olympisch kampioen van Sydney 2000 versloeg in de finale Basjan Berkhout. Voor Huizinga was het de negende keer dat hij in zijn gewichtsklasse de Nederlandse titel veroverde. Daarnaast was hij nog tweemaal de sterkste in de open klasse.

In tegenstelling tot enkele andere favorieten wilde Huizinga het NK niet laten schieten. ,,Natuurlijk is het fysiek een bijzonder zwaar seizoen geweest. Maar ik voelde me nog goed en wilde daarom graag hier in Rotterdam van de partij zijn.''

Bij de lichtgewichten werd Leon Borgsteede nationaal judokampioen. In de finale versloeg hij Jeroen Mooren, met een yuko in de slotseconde. Vorig jaar werd Borgsteede nog tweede. In de eindstrijd moest hij toen de nu afwezige Ruben Houkes laten voorgaan.

In de klasse tot 66 kilo ging het kampioenschap naar Dex Elmont. De jongere broer van wereldkampioen Guillaume was in de finale te sterk voor Aziz Mesaoudi. De jeugdige Elmont maakte eerder dit jaar zijn debuut op een internationaal kampioenschap. Bij de wereldtitelstrijd in Kairo werd hij zevende.

In de categorie tot 73 kilo was Bryan van Dijk de beste. Hij was vorig jaar de kampioen in de klasse tot 66 kilo, maar maakte na het mislukte EK de overstap naar de zwaardere klasse. Van Dijk versloeg in de halve finale zijn voornaamste opponent, Henri Schoeman. De judoka uit Zutphen was eerder dit seizoen nog vijfde op het WK. In de eindstrijd won Van Dijk van Dogan Tekin. Als verwacht won regerend wereldkampioen Guillaume Elmont in de klasse tot 81 kilo. In de zwaardere klassen gingen de titels verder naar Danny Meeuwsen (-100 kg) en Grim Vuijsters (+100 kg).