Hiddink: geschil gaat over België

PSV-trainer Guus Hiddink heeft in de jaren 2002 en 2003 ten onrechte het Belgische Achel als zijn woonplaats opgegeven. Die beschuldiging staat centraal in het onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) dat momenteel wordt verricht.

Dit stelt Hiddink zelf nadat zijn verdenking van belastingfraude dit weekeinde bekend is geworden. Afgelopen week is hij urenlang verhoord door de FIOD en is zijn administratie in beslag genomen. Ook voormalig PSV-directeur Fons Spooren is door Justitie als verdachte aangemerkt. De directeur van het accountantskantoor dat de administratie van Hiddink verzorgt heeft vorige week een paar dagen vastgezeten.

Volgens Hiddink gaat het om de jaren 2002 en 2003 toen hij uit Zuid-Korea terugkeerde. Via onder meer telefoontaps verdenkt de FIOD Hiddink ervan dat hij te vaak in Nederland was. De bewering van Hiddink (in een convenant met de belastingdienst) dat hij in België woonde wordt nu door de FIOD als fraude aangemerkt, zo stelde de trainer zelf in een toelichting. België is aantrekkelijk voor bemiddelde Nederlanders omdat er geen vermogensbelasting wordt geheven. Dan bestaat wel de verplichting om minimaal de helft van het jaar in dat land te zijn.

Mede-directeur H. Mullenders van het betrokken accountantskantoor Van den Boomen wilde inhoudelijk niet op de zaak ingaan. Hij zei het wel ,,heel vervelend'' te vinden dat er een onderzoek naar mogelijke onjuiste belastingopgaven gaande is. De huiszoeking door de FIOD noemde hij een ,,zwaar overtrokken'' actie.

Oud-PSV-topman Spooren is in een andere zaak nog altijd verwikkeld in een procedure met justitie. Hij ging begin augustus in cassatie bij de Hoge Raad tegen zijn veroordeling voor het plegen van ontucht met minderjarige jongens.

FIOD en voetbal pagina 14