Geld terug bij slechte musical

Om bezoekers te trekken voor de musical Over the Rainbow: The Eva Cassidy Life Story heeft directeur Giel Pastoor van theater De Tamboer in Hoogeveen een stunt bedacht: niet goed, geld terug. Of in Pastoors woorden: ,,Niet geraakt, nieuwe kans.'' Bezoekers die de musical saai of anderszins slecht vinden, kunnen na afloop aan de kassa hun toegangskaartje inwisselen voor een tegoedbon. In De Tamboer geldt al de regeling dat verveelde bezoekers in de pauze hun geld terug kunnen krijgen. De Tamboer is nu het eerste Nederlandse theater waar ontevreden klanten ook na afloop schadeloos worden gesteld.

Pastoor heeft deze actie bedacht omdat hij heilig gelooft in de musical. Hij heeft de Britse productie, die alleen in Hoogeveen te zien zal zijn, eigenhandig naar Nederland gehaald. Over The Rainbow gaat over Eva Cassidy, een zingende peuterleidster uit Washington met een uitzonderlijke stem, die in 1996 op 33-jarige leeftijd aan kanker overleed en na haar dood plots succes kreeg met popjazz-covers van bijvoorbeeld Fields of Gold van Sting, en Over the Rainbow van Judy Garland.

Pastoor was al toegewijd fan van Eva Cassidy: ,,We hadden een gat in de programmering omdat de Nederlandse producent van de geplande Britse musical Scrooge failliet was gegaan. Toen ik van deze musical hoorde, ben ik meteen naar Londen gevlogen. Ik had maar één eis: de zangeres in de musical moest wel klinken als Eva. En dat doet ze. Ik heb het uitgeprobeerd door de soundtrack in de gangen van het theater te draaien. Tot mijn personeel zei: `God, heb je Eva nu alweer opstaan?' In Londen kwamen de mensen met een brok in de keel naar buiten. Ik ben ervan overtuigd dat het Nederlandse publiek ook flink geraakt zal worden.''

Volgens Tamboer is Over The Rainbow een eenvoudige musical: ,,Eva was ook altijd eenvoudig. Dit is geen Joop van den Ende: geen showtrap, geen vliegende acteurs. En het loopt niet goed af.''