Frans Halsema

,,Frans Halsema is tegenwoordig vooral bekend van zijn serieuze liedjes. Voor haar staat nog steeds hoog in de Top-2000, terwijl ook Zondagmiddag Buitenveldert en Vluchten kan niet meer – zijn beroemde duet met Jenny Arean – nog vaak worden gedraaid. Maar daardoor is zijn vrolijke kant een beetje ondergesneeuwd geraakt. Terwijl ik me hem hoofdzakelijk herinner als een vrolijke, grappige, levendige man, die ook heel veel vrolijke nummers heeft gezongen en gespeeld. En om een goed beeld van mijn vader te krijgen, vond ik dat we ook die andere kant moesten laten zien. Je kon bij Frans horen dat hij een lach in zijn stem had.''

Marijn Halsema, manager bij het schoonmaakbedrijf Lavos op Schiphol, is mede-samensteller van de dvd Frans Halsema, de laatste tango, waarop de in 1984 gestorven cabaretier en liedjeszanger ruim drie uur lang te horen en te zien is. Het programma omvat dertig nummers, te beginnen met een pril liedje uit 1964, tot en met een romantisch getoonzette toegift na een theatershow uit 1981. Onder de extra's bevinden zich voorts een compilatie van Halsema's eerste soloshow – de originele tv-opname was niet meer in de archieven te vinden, maar een verzamelaar had nog een videoband – en enig privé-materiaal, waaronder 8 mm-filmpjes van de jonge vader met zijn kleine zoontje en een door vader en zoon gezongen Zondagmiddag Buitenveldert.

,,Shishir Bestebreur van Music Products, de man die uiteindelijk het meeste werk heeft gedaan, belde mij om toestemming te vragen voor een dvd van Frans. Eindelijk, dacht ik, het werd hoog tijd dat die er kwam. Maar ik heb wel meteen gezegd dat ik er dan ook van het begin tot het eind bij wilde zijn. Om te beginnen hebben we samen alles bekeken wat er nog in de omroeparchieven lag. De keuze was niet zo moeilijk, van de meeste liedjes was er maar één opname. Maar ook ontbraken twee van zijn mooiste liedjes, Sandra en Kees, waarvan we toch een audio-opname hebben opgenomen – ik vond dat ze niet konden ontbreken. En een paar andere nummers hebben we weggelaten, omdat ze verouderd waren, of slecht in beeld gebracht of slecht gezongen. Het belangrijkste was dat ik recht wilde doen aan Frans.

,,Een nummer uit mijn geboortejaar? Daar had ik nog niet bij stilgestaan. Ja, Ome Willem heeft kleurentelevisie is uit '67. Van de oudere liedjes kende ik de meeste nog niet. Mijn eigen herinneringen beginnen bij Vluchten kan niet meer, toen ik zeven was. Hoewel ik ook nog weet hoe de toneelmeester heette bij Wat je zegt dat ben je zelf, de show die Frans met Gerard Cox heeft gemaakt. Dat was Diederik – en toen was ik zes! Gek, hoe het geheugen werkt.

,,Frans stierf op zijn 44ste; ik was toen zestien. Kort daarna heb ik een bandje opgenomen, waarop ik Zondagmiddag Buitenveldert meezing met de plaat. Dat is in de wetenschap een bekend verschijnsel: dan wil je de band met de overledene zo strak mogelijk aantrekken. Mensen zeiden in die tijd ook dat mijn stem op de zijne begon te lijken. Misschien als reactie heb ik toen mijn Amsterdamse accent weer laten terugkomen. Zelf heb ik nooit muzikale aspiraties gehad. Ik vind het leuk een beetje piano te spelen, maar noem mij één zoon of dochter die de vader of moeder heeft overtroffen. Michael Douglas misschien, of Willeke Alberti.

,,Ik heb me vaak afgevraagd hoe Frans verder zou zijn gegaan. Het cabaret is verruwd, mooie liedjes hoor je bijna niet meer. Hij zou nu 65 zijn en pensioen hebben. Maar hij is al 21 jaar dood. En toch hoor je zijn liedjes nog vaak. Ik vind dat een prestatie. Zo'n dvd heeft hij verdiend; het is een hommage aan Frans Halsema.''

Frans Halsema, de laatste tango. Digimode Entertainment ACE 10503

    • Henk van Gelder