Forse groei van winst bij ABN Amro

ABN Amro heeft in het derde kwartaal een fors hogere winst behaald. De bank verhoogde bovendien de winstverwachting voor de tweede helft van 2005.

De stijging van de winst over deze periode kwam uit op 35 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2004. De winst – in totaal 1,2 miljard euro – was wel inclusief enkele eenmalige baten, met name uit de verkoop van de Braziliaanse verzekeraar Real Seguros en het Nederlandse Nachenius, Tjeenk & Co.

Zonder deze baten zakte de winst net onder de 1 miljard euro, nog altijd hoger dan veel analisten hadden verwacht, zo bleek uit een rondgang langs diverse banken. Op de Amsterdamse beurs reageerden beleggers positief op de resultaten van de bank. Rond het middaguur stond het aandeel ABN Amro op 19,73 euro, een winst van 3,2 procent. ABN Amro was daarmee een van de grootste stijgers op het Damrak.

De winst op de aandelenmarkt werd gedragen door het nieuws dat ABN verwacht dat de nettowinst (exclusief boekwinsten) in het tweede halfjaar ten minste gelijk zal zijn aan die over het eerste halfjaar toen de winst 1,88 miljard euro bedroeg. Eerder had ABN Amro gezegd te verwachten dat de winst in de tweede helft juist lager zou zijn dan die over de eerste zes maanden. De omzet in de eerste helft van 2005 steeg 30 procent tot 5,31 miljard euro.

Alle divisies droegen bij aan het betere resultaat, maar de winststijging in het middensegment van de zakelijke en particulier markt in Brazilië, Nederland, de Verenigde Staten en Azië viel op, zo zei topman R. Groenink vanmorgen in een verklaring. ABN Amro richt zich op het middensegment: op de particulieren met geld en op de middelgrote bedrijven. Als ABN Amro de komende tijd overnames zal doen, dan zullen deze dan ook vooral gericht zijn op dit segement van de markt, zei financieel directeur T. de Swaan vanmorgen tijdens een telefonische persconferentie.

De overname die het afgelopen jaar de aandacht van de bank grotendeels in beslag nam, de aankoop van het Italiaanse Banca Antonveneta, zal naar verwachting nog dit jaar worden afgerond. ,,We hebben alle autorisaties binnen'', zei De Swaan. ,,Het enige waar we nog op wachten is dat de rechtbank in Milaan de in beslag genomen Antonveneta-aandelen van BPI [Banca Popolare Italiana] vrijgeeft. Daarna kunnen we ons openbaar bod lanceren.''

De overnamestrijd om Antonveneta heeft ABN Amro een groot deel van het jaar beziggehouden. De Amsterdammers deden eind maart een bod op de bank uit Padua, maar zagen zich al snel verstrikt in een biedingsoorlog met BPI. ABN Amro leek de strijd verloren te hebben tot de autoriteiten in Italië in actie kwamen, BPI van vals spel beschuldigden en de aandelen die BPI had in Antonveneta in beslag namen. ABN Amro heeft inmiddels een overeenkomst met het nieuwe bestuur van BPI over de aankoop van deze aandelen door de Nederlandse bank.