Eensgezind in een vernietigend oordeel

In hetzelfde weekeinde dat Reinder Nummerdor bekendmaakte niet meer beschikbaar te zijn voor het Nederlands volleybalteam en trainer Pierre Mathieu gefrustreerd zijn biezen pakte bij het vrouwenteam van kampioen Longa'59, verloor Martinus, dat bijna in zijn geheel uit internationals bestaat, in de vrouwencompetitie van AMVJ. Hoewel er geen causaal verband bestaat tussen die gebeurtenissen, illustreren ze de onzekere tijden waarin het nationale volleybal verzeild is geraakt.

Nummerdor is de laatste exponent van een succesvolle generatie volleyballers, die in 1996 zijn hoogtepunt kende bij de Olympische Spelen van Atlanta, waar Nederland de gouden medaille won. Hij maakte weliswaar geen deel uit van die ploeg, maar behoorde wel tot de nationale selectie. Maar Nummerdor was als aanvoerder van de nationale ploeg wel de drijvende kracht in de post-olympische periode. Hij werd er Europees kampioen en vijfde bij de Spelen van 2000 in Sydney mee.

Nummerdor maakt na een sabbatical geen rentree, omdat hij er geen fiducie in heeft dat Nederland zich de komende jaren plaatst voor grote toernooien. Met andere woorden: Nummerdor vindt het niveau te laag en heeft de hoop op verbetering binnen de spanwijdte van zijn carrière opgegeven. Hij gaat beachvolleyballen. Een veeg teken.

Zeker zo verontrustend is de motivatie van Mathieu om Longa'59 na twee maanden de rug toe te keren. Hij mist passie en de bereidheid tot onbegrensd denken bij speelsters die de afgelopen twee seizoenen de nationale competitie hebben gedomineerd. Een vernietigende analyse, die veelzeggend is voor het niveau waarop het gros van de Nederlandse volleybalsters denkt en handelt.

Bondscoach Avital Selinger van het Nederlands vrouwenteam had die conclusie al eerder getrokken en probeert de internationals vertrouwd te maken met de hoge standaard die vereist is voor internationale successen. Gelet op de kwaliteit van zijn speelsters is het opvallend dat Martinus afgelopen weekeinde met 3-0 werd weggemept door AMVJ. Voor Selinger en de internationals is te hopen dat het een incident is, anders staat het Nederlandse volleybal er allerbelabberdst voor.

    • Henk Stouwdam