De Vries schudde justitie telkens wakker

Peter R. de Vries is bij het grote publiek bekend als de man die justitie telkens dwong om doortastender te werk te gaan. De lijst zaken die híj oploste is lang.

Peter R. de Vries heeft de afgelopen jaren diverse keren het openbaar ministerie en de politie wakker geschud door eigen onderzoek te doen naar een onopgelost misdrijf. Doordat zijn onderzoek leidde tot veroordelingen (en soms vrijlating – in de `Puttense moordzaak'), kreeg zijn misdaadprogramma op televisie steeds meer tips en informatie vanuit het publiek.

Met die Puttense moordzaak verwierf De Vries de meeste bekendheid. Hij besteedde volhardend aandacht aan twee verdachten die tot tien jaar celstraf waren veroordeeld voor de moord op de Puttense stewardess Kristel Ambrosius in 1994. De Vries zaaide twijfel omdat op het been van het slachtoffer sperma was gevonden dat niet afkomstig was van een van de veroordeelde verdachten. In 2001 gelastte de Hoge Raad heropening van de zaak. Dat leidde een jaar later tot vrijspraak. Omdat de verdachten toen al tweederde van hun straf hadden uitgezeten, kregen zij een schadevergoeding.

Het onderzoek naar de moord op Corine Bolhaar en haar twee kinderen in 1984 lag al jaren stil toen Peter R. de Vries de zaak begon te onderzoeken. Een vrouw die vroeger een relatie had gehad met een ex-Hells Angel getuigde in de uitzending van De Vries dat hij de moord aan haar bekend zou hebben. Dat was voor het openbaar ministerie reden om in 2002 de zaak te heropenen. Het leidde tot een levenslange gevangenisstraf voor de ex-Hells Angel Louis H. Hij werd veroordeeld voor de moord op de twee kinderen van Bolhaar.

In januari 2004 vroeg De Vries in zijn programma aandacht voor de mysterieuze verdwijning van het echtpaar Hans en Ria Muller uit Baarn. Volgens huisvriend Paul de R. verbleven zij in het buitenland – hij woonde inmiddels in hun huis. Maar De Vries toonde aan dat de R.'s verhaal op enkele punten niet kon kloppen. De R. bleek ook een vervalste machtiging gebruikt te hebben om toegang te krijgen tot de bankrekening van het echtpaar. Niet veel later vond de politie hun lichamen, begraven op de kinderboerderij waar Paul de R. toezichthouder was.

Op Koninginnedag 1997 werd de Groningse studente Anne de Ruiter de Wildt vermoord. Justitie had wel een verdachte, maar het lukte niet de zaak op te lossen. Twee jaar later kwamen De Vries en de vader van De Ruijter de Wildt met elkaar in contact. De Vries liet de DNA-sporen op het lichaam van Anne opnieuw analyseren, door het Sylvius Laboratorium in Leiden. Justitie nam de nieuwe conclusies over; het DNA bleek te horen bij Henk S. Hij werd aangehouden en bleek ook de dader te zijn van de tot dan onopgeloste moord op A. van Reen in Utrecht.

Grote gevolgen had ook het interview in oktober 2003 van Peter R. de Vries met de Chileen Charlie de Silva. Da Silva was in de jaren tachtig actief in het criminele milieu in Nederland. Gedurende de laatste jaren van het leven van drugsbaron Klaas Bruinsma was hij diens lijfwacht.

Da Silva vertelde dat hij de verloofde van Prins Johan Friso, Mabel Wisse Smit, regelmatig had gezien op het zwaar beveiligde schip van Bruinsma, de Neeltje Jacoba. Volgens Da Silva had ze een liefdesrelatie met Bruinsma. Wisse Smit ontkende aanvankelijk dat ze hun vriendschap in stand had gehouden toen ze erachter kwam dat hij een crimineel was. Maar toen ze toegaf dat zij inderdaad op dat schip had overnacht, werd haar en Johan Friso aangeraden geen toestemming te vragen aan het parlement voor hun huwelijk. Zij zijn dan ook niet meer lid van het koninklijk huis.

Een smet op zijn imago, als toekomstig Tweede-Kamerlid, is mogelijk zijn langdurige vriendschap met Heineken-ontvoerder en topcrimineel Cor van Hout. Peter R. de Vries is er wel altijd openhartig over geweest. Hij sprak op de begrafenis van Van Hout, die begin 2003 werd doodgeschoten.