`Bij een slecht gevoel moet je stoppen'

Volleybaltrainer Pierre Mathieu (61) mist passie bij Longa'59 en stopt.

Pierre Mathieu heeft per direct zijn dienstverband beëindigd als trainer van de volleybalvrouwen van Longa'59. Het bestuur van de Stichting Topvolleybal Lichtenvoorde respecteert de beslissing. Het vertrek van Mathieu (61) betekent waarschijnlijk het einde van een imposante trainerscarrière. Hij trainde mannen- en vrouwenploegen in verschillende Europese landen en won landskampioenschappen, bekers en Europese prijzen. Het laatste succes dateert van oktober, toen Mathieu met Longa'59 de Supercup won.

Waarom heeft u ontslag genomen?

Pierre Mathieu: ,,De wedstrijd is een afspiegeling van de training. Ik vind niet datgene terug wat ik zou willen op basis van de oefeningen. Ik loop al wat jaartjes mee en zie een kentering in de instelling van sporters. Op trainingen mis ik beleving en passie. Een topsporter wil alles doen om zich te verbeteren en de tegenstander te verslaan. Ik heb daarvoor een aanpak waarin een bepaalde discipline heel belangrijk is. Een sporter moet zichzelf willen verbeteren, om zo anderen én het team sterker te maken. Als ik de inzet mis om met iedere oefening de teamgeest sterker te maken, word ik boos. Bij Longa had ik een slecht gevoel als ik wegging van de training. Dan moet je stoppen.''

Is die mentaliteitsverandering ook buiten Longa'59 zichtbaar?

,,De drang om te presteren wordt minder. Ik heb zeven jaar in België gewerkt, vijf in Duitsland en de rest in Nederland. Ik durf wel te zeggen dat de huidige generatie wat kan leren van die van vijftien jaar geleden. Het heeft te maken met karakter. Je moet een vuist maken om je grenzen te verleggen. Mijn hoogtepunt als volleybaltrainer was de winst van de Europa Cup met Starlift in het jaar 1982. Maar ook mooi zijn de verschillende clubs en spelers die ik naar de top heb mogen begeleiden. Ik ben trots op de mensen die iets wilden bereiken en dat ook hebben gedaan.''

Neemt u definitief afscheid?

,,Ik ben weg- en waterbouwkundig ingenieur en werk als leraar, dus ben niet afhankelijk van volleybal. Ik moet niks, maar je weet natuurlijk nooit hoe een balletje kan stuiteren. Ik had gedacht mijn carrière af te sluiten bij landskampioen Longa. Dat is niet gelukt. Over Longa maak ik me geen zorgen, die worden landskampioen met een andere trainer. Maar mocht zich voor mij een kans voordoen waarbij ik wel bevrediging in mijn hart denk te vinden, dan denk ik daar zeker over na.''