Aanvraag toeslag moet op tijd zijn

Mensen die te laat zijn met het aanvragen van hun zorgtoeslag hoeven niet te rekenen op clementie van minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD). Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA wil voor deze laatkomers een generaal pardon. Maar volgens de minister gaat daar een verkeerd signaal van uit.

De belastingdienst heeft tot op heden 1 miljoen zorgtoeslagformulieren te weinig terug gekregen. Mensen kunnen met dat formulier hun zorgtoeslag aanvragen. Die moet de hogere premie voor ziektekosten compenseren. Vóór 1 november moest de aanvraag bij de belastingdienst liggen, zodat mensen op 1 januari, als het nieuwe zorgstelsel ingaat, hun premie kunnen betalen.

Minister Hoogervorst vindt het plan van het CDA – gesteund door de PvdA – onverantwoord om `sociaal zwakkeren' die het formulier niet voor 1 november hebben ingestuurd, toch al in december de zorgtoeslag uit te keren. Hij is bang dat mensen dan gaan denken dat ze het aanvraagformulier van de belastingdienst helemaal niet meer hoeven in te sturen. Hoogervorst wil mensen die de zorgtoeslag na 1 november hebben aangevraagd, pas in januari uitkeren. Volgens de Belastingdienst zijn de meeste mensen zich bewust van de latere uitkering. Volgens GroenLinks-Kamerlid Vendrik zullen zeker 2 miljoen mensen hun zorgtoeslag niet of te laat krijgen.

Grote zorgverzekeraars als Menzis (twee miljoen verzekerden) en Agis (1,8 miljoen verzekerden) hebben de premie bekendgemaakt voor de nieuwe zorgverzekering. Beiden rekenen 1050 euro voor de nominale premie. Dat is minder dan de 1.100 euro die Hoogervorst de laatste maanden als waarschijnlijke zorgpremie heeft genoemd.