Zeldzaam zuiver

Een van de wonderlijkste comebacks uit de pophistorie is ongetwijfeld die van Vashti Bunyan, een Britse folkzangeres die bewijst dat een artiest nooit te lang van het toneel verdwenen kan zijn om nog aansluiting te vinden bij een hippe nieuwe stroming. Als beeldschoon tienermeisje debuteerde Bunyan ooit onder de hoede van Rolling Stones-manager Andrew Loog Oldham met de Jagger & Richards-compositie `Some things just stick in your mind', waarmee ze een nieuwe Marianne Faithfull had moeten worden. Maar het popwereldje van de swinging sixties beviel haar niet en ze trok met een huifkar de Schotse Hooglanden in, om zich aan te sluiten bij de commune die collega-hippiezanger Donovan daar had gesticht.

Zonder verstrekkende ambities maakte Bunyan onder auspicieën van Fairport Convention-producer Joe Boyd het album Just Another Diamond Day (1970). Het verscheen in kleine oplage, bleef obscuur en werd pas na vele jaren op waarde geschat als een Britse popklassieker. Vashti Bunyans muziek was zeldzaam puur en onbevangen en toen het Diamond Day-album in 2000 opnieuw werd uitgebracht, herkende de nieuwe folkgeneratie van Devendra Banhart, Joanna Newsom en Adem Ilhan haar als de peetmoeder van hun freefolkbeweging. Banhart was tot tranen geroerd en noemd haar een `levende Nick Drake'.

Maar liefst 35 jaar na haar laatste muzikale teken van leven pakt Vashti Bunyan nu de draad op met de cd Lookaftering, die weer net zo volstrekt puur en onbevangen klinkt als toen. Haar stem is een wereldwonder van zuiverheid en ontroering, zodanig dat de postume hype rond easy-listeningsirene Eva Cassidy erbij verbleekt. Newsom op harp, Banhart op gitaar en Adem op harmonium en autoharp leveren eerbiedige gastbijdragen aan elf liedjes die zo tijdloos klinken dat ze rechtstreeks aan een onbedorven Brits platteland lijken te zijn onttrokken. Blokfluit, dulcimer, een strijkkwartet van de oorspronkelijke Nick Drake-arrangeur Robert Kirby, minimale piano en Bunyans sprankelende gitaar geven deze muziek een magische sereniteit, als omlijsting van een stem die (in slotnummer `Wayward hum') niet eens tekst nodig heeft om hart en ziel te beroeren.

Vashti Bunyan:

Lookaftering

(FatCat/PIAS)*****

    • Jan Vollaard