WHO waarschuwt Afrika voor gevolgen vogelgriep

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gisteren gewaarschuwd voor de gevolgen van verspreiding van het vogelgriepvirus H5N1 naar Afrika. Het risico dat het daar dieren en mensen besmet is vergelijkbaar met dat in Azië, aldus de WHO.

Mocht de gevreesde vogelgriepvariant in Afrika opduiken, dan dreigen volgens de WHO de toch al fragiele stelsels van gezondheidszorg voor mensen en dieren te bezwijken. ,,Wellicht met uitzondering van hele grote, commercieel gerunde boerenbedrijven, bestaat er in Afrika geen enkel toezicht op vogelgriep'', aldus de WHO. Daardoor zou de eventuele verspreiding van de ziekte op het Afrikaanse continent nauwelijks effectief te bestrijden zijn.

Het H5N1-virus, dat in 2003 opnieuw opdook in Hongkong nadat het zich had verspreid in China, is tot nu toe aangetroffen bij 121 mensen en heeft 162 levens geëist in Zuid-Oost-Azië. Zij zijn in contact gekomen met besmet pluimvee of wilde vogels.

Viroloog Ron Fouchier van het Nationaal Influenzacentrum in het Erasmus MC in Rotterdam zei gisteren dat het onder controle krijgen van de verspreiding van het H5N1-virus in minder ontwikkelde landen heel lastig is. Als de overheden in Zuid-Oost-Azië het virus in hun landen zouden willen uitroeien, duurt het zeker vier tot vijf jaar voor het zover is, aldus Fouchier.

De WHO heeft China gisteren met klem verzocht meer informatie te versterkken over de dood van een meisje van 12 jaar. Zij en haar 10-jarig broertje waren ziek geworden na het eten van een kip die was gestorven door een niet nader omschreven ziekte. Volgens de Chinese autoriteiten is ze overleden aan de gevolgen van longontsteking. ,,Sinds SARS horen ze toch te weten dat ze tijdig informatie moeten geven over wat er aan de hand is'', aldus WHO-woordvoerster Fadela Chaib op een persconferentie in Genève.

In Roemenië is gisteren bevestigd dat de reiger die vorige week dood werd aangetroffen is bezweken aan het H5N1-virus. Het is het derde geval van vogelgriep in het land. De drie inwoners van het Franse eiland Réunion bij wie na een bezoek aan Thailand verschijnselen waren geconstateerd die wezen op besmetting met vogelgriep, hebben het H5N1-virus niet. Dat is gisteren gemeld door het Franse ministerie van Volksgezondheid.